Teroristi beže iz Rake i Mosula u novu „prestonicu“

© Flickr / Day DonaldsonDAEŠ
DAEŠ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veliki broj vođa terorističke grupe DAEŠ pobegao je iz Rake i Mosula, koji se nalaze pod napadom snaga međunarodne koalicije, u sirijski grad Majadan, javlja AP, pozivajući se na izvore u SAD i Siriji.
Vođa terorističke grupe DAEŠ Abu Bakr el Bagdadi obraća se muslimanima u džamiji u Mosulu - Sputnik Srbija
Da li je konačno ubijen Bagdadi?

Raka se nalazi u centru doline reke Eufrat na granici sa Irakom. Operacija za oslobođenje najvećeg uporišta DAEŠ-a u Iraku — Mosula traje od oktobra 2016. godine uz podršku koalicije na čelu sa SAD. Iračka vojska je prvo oslobodila istočni deo grada, dok je u februaru započela operacije u zapadnom delu.

Raka se nalazi pod kontrolom DAEŠ-a od 2013. godine. Grad se smatra nezvaničnom prestonicom terorista. Prošle godine koalicija je saopštila da pokreće operaciju u cilju oslobađanja Rake. Već nekoliko meseci u toku su borbe na ulazu u grad.

Kopnenu operaciju uz podršku američkih specijalnih snaga i američke avijacije vode kurdske formacije. Učešće Amerikanaca izaziva proteste Damaska koji naglašava da se to radi bez dogovora sa sirijskim vlastima i da je američko prisustvo na severu zemlje u suštini intervencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala