Srbi biraju u nedelju: Slamka spasa ili pogrom

© AP Photo / Visar KryeziuSrbi sa Kosova
Srbi sa Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Za Srbe je najpovoljnija varijanta da budu jezičak na vagi i da se pitaju ko će činiti vlast u Prištini. To je prilika da naprave dobre koalicione sporazume za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, korisne za njenu budućnost.

Srbi na Kosovu i Metohiji će, nema sumnje, sa olakšanjem dočekati nedelju, kada će se birati novi sastav kosovskog parlamenta. Makar nakratko će moći da odahnu pošto su se u kampanji, pogotovu kad se primicala kraju, naslušali svega i svačega, čak i toga da će ono što ih je ostalo biti počišćeno sa kosovske zemlje.

A predstavnici albanskih stranaka i koalicija nikada nisu bili jedinstveniji u odnosu na srpsko pitanje. Dotle da je njihova unisona najava da Zajednice srpskih opština (ZSO) sigurno neće biti, bila i razlog reagovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i zvaničnika EU.

Karabinjeri ispred birališta u Kosovkoj Mitrovici. - Sputnik Srbija
Zapad upozorava Prištinu pred izbore: To sa Srbima je neprihvatljivo

Čemu mogu da se nadaju Srbi na Kosmetu po formiranju nove prištinske vlasti i koja opcija bi po njih bila najmanje loša?

Za predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovana Drecuna, koalicija proistekla iz bivše terorističke OVK u ovom trenutku predstavlja ekstremnu političku opciju koja je potpuno suprotstavljena interesima srpskog naroda na Kosmetu.

„Izuzetno je ratoborna, agresivna, preti ’Velikom Albanijom‘, dovršavanjem etničkog čišćenja neformiranjem Zajednice srpskih opština, i ona u ovom trenutku predstavlja ekstremnu političku opciju. S druge strane, ne znam šta zapravo možemo da očekujemo od ove druge, koja bi na prvi pogled trebalo da bude umerenija politička opcija, gde je i Demokratski savez Kosova“, kaže on.

Svakako da su najmanje prihvatljivi, odnosno za Srbe neprihvatljivi oni koji nameravaju da donose jednostrane odluke poput zakona o takozvanoj vojsci Kosova, sprečavanja formiranja ZSO i nastavka procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, naveo je Drecun za Sputnjik.

Srbi na Gazimestanu, KiM - Sputnik Srbija
Grub kiks Prištine: Srbi ovaj penal ne smeju da promaše

Po mišljenju prištinskog analitičara Nedžmedina Spahijua, ishod izbora na Kosovu, bez obzira na to koja koalicija će pobediti, neće direktno uticati na odnose Srba i Albanaca.

„Ti odnosi će više zavisiti od stava Zapada prema Kosovu nego od pojedinačnih političkih stranaka“, zaključuje Spahiju u izjavi Sputnjiku. On smatra da će se na politički život Srba na Kosovu najviše odraziti to što je Beograd podržao jednu od šest lista Srba na Kosovu i time ih, kako kaže, razjedinio.

On je mišljenja da će ZSO biti formirana, ali i smatra da „ona neće predstavljati bog zna šta u političkom životu Srba“.

„Srbi su već decentralizacijom dobili autonomiju koja ne može  biti veća. Ovde su predsednici opština pravi sultani. U suštini mislim da će to buduća vlada rešiti. Biće formirana Zajednica srpskih opština“, tvrdi prištinski analitičar.

Johanes Han - Sputnik Srbija
Šta EU očekuje od Kosova posle izbora

Dobar poznavalac prilika na Kosmetu Milivoj Mihajlović, smatra da je veoma teško reći koja bi pobednička opcija na kosovskim izborima bila najmanje loša po Srbe jer smo u izbornoj kampanji imali gotovo jednoglasan odnos svih albanskih stranka i koalicija prema takozvanom srpskom pitanju.

„Potpuno su saglasni i Haradinaj i ’Samoopredeljenje‘, pa čak u nekoj meri i pojedini aktivisti Demokratskog saveza Kosova, da nema ZSO, da nema nikakvog popuštanja. Haradinaj je tu otišao najdalje u pretnjama etničkim čišćenjem. Nema srećne varijante“, kaže Mihajlović za Sputnjik.

On smatra da je za Srbe najpovoljnija varijanta ukoliko oni budu jezičak na vagi i ako se budu pitali ko će činiti vlast u Prištini. To je prilika da naprave dobre koalicione sporazume za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, korisne za njenu budućnost, ocenio je Mihajlović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala