Šta EU očekuje od Kosova posle izbora

© AFP 2023 / JOHN THYSJohanes Han
Johanes Han - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da EU očekuje da Kosovo na parlamentarnim izborima 11. juna dobije proevropsku vladu, spremnu da ispuni preostale kriterijume za viznu liberalizaciju što je pre moguće.
Slobodan Samardžić - Sputnik Srbija
Mač nad Srbijom – Brisel će poturiti da potpišemo nezavisno Kosovo (video)

Kako prenosi prištinski list „Zeri“, Han je na konferenciji o evropskim perspektivama Zapadnog Balkana kazao da kosovski lideri moraju da osiguraju slobodne, fer i demokratske izbore, ako su ozbiljni po pitanju evropske perspektive.

Komentarišući nedavne kritike pojedinih zapadnobalkanskih lidera Han je rekao da je postala politička praksa da se krive drugi, kada ne uspeju da se suoče sa sopstvenim obavezama.

Kako je preneo list „Koha“, Han je pri tome najverovatnije mislio na kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je kritikovao EU i posebno Hana za „nedostatak liderstva“ i za to što je zainteresovan samo za Srbiju.

Han je na konferenciji za novinare kazao da niko nije toliko učinio za region Zapadnog Balkana kao EU, kao i da će takav pristup nastaviti i u budućnosti.

„Donosićemo stabilnost u region ili ćemo imati nestabilnost koja dolazi iz regiona“, rekao je Han i dodao da će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju ukoliko postoji spremnost među njenim liderima da ispune dva preostala zahteva.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala