00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
17:00
60 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
DOK ANĐELI SPAVAJU
Prof. dr Bogoljub Šijaković: Hrišćanin – večiti putnik
16:00
60 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Osvetnici i klevetnici“
17:00
30 min
ENERGIJA SPUTNJIKA
Sankcije NIS-u – jasno je da ništa nije izvesno
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Ljuta paprika uništava rak

© pixabayLjuta paprika
Ljuta paprika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ćelije raka bi mogle da budu uništene pomoću kapsaicina, jedinjenja koje je jedan od glavnih sastojaka ljutih paprika. Konzumiranje sirovih paprika ili kao sastojaka sosova i salata moglo bi da deluje preventivno protiv simptoma karcinoma.
Cigarete - Sputnik Srbija
Naučnici upozoravaju: „Lajt“ cigarete izazivaju posebno agresivni rak pluća

Kapsaicin, sastojak ljutih papričica koji je odgovoran za vatreni osećaj koji imamo u ustima kada ih jedemo, može da uništi ćelije raka, tvrde naučnici sa nemačkog Univerziteta Rur, piše britanski „Ekspres“.

Njihova nedavna studija je otkrila da kapasicin može da bude pokretač samouništenja ćelija raka. Naučnici veruju da bi to saznanje moglo da im bude od velike pomoći u budućnosti u razvoju leka protiv raka.

„Kapsaicin je sposoban da podstakne apoptozu (ćelijsku smrt) i da inhibira dalji razvoj ćelija raka kod mnogo različitih tipova kancera, kao što su, na primer, osteosarkom (tumor kosti), rak debelog creva ili pankreasa, a da to pritom ne ugrozi ostale ’normalne‘ ćelije“, kaže doktorka Lea Veber.

Jedno ranije istraživanje otkrilo je da oni koje redovno jedu ljute paprike imaju 13 odsto manje šansi za ranije umiranje. Kao uzrok toga naveden je kapsaicin, koji ima antimikrobne i protivupalne sposobnosti, koje se dovode u vezu sa prevencijom bolesti.

Konzumacije ljutih paprika može da bude neprijatna onima koji nisu navikli na ljuto, ali se sa vremenom razvija tolerancija na ljutinu. Što smo stariji, čulo ukusa prirodno postaje slabije, pa i ljutina postaje lakše podnošljiva.

 

Izvor: B 92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala