Zašto EU ekonomski propada

© REUTERS / Hannah McKayRaspad EU - ilustracija
Raspad EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropa je u stagnaciji i najsporije je rastući region sveta, izjavio je danas ekonomista Miroslav Prokopijević na naučnoj konferenciji Instituta za evropske studije pod nazivom „Ekonomski problemi Evropske unije“.
Zastavica EU na brodiću koji krstari Senom / - Sputnik Srbija
Spasavanje EU — recept za propast

Krizu u EU Prokopijević ilustruje podatkom da je od 1961. do 2015. BDP u EU rastao prosečno 2,7 odsto godišnje, dok je stopa rasta EU od 2009. do 2015. bila tek 0,9 procenata. „Tokom nekoliko proteklih decenija, relativni udeo EU u proizvodu, trgovini i ulaganjima u svetu, praktično se prepolovio“, rekao je Prokopijević.

Ekonomski stručnjak Boris Begović ukazao je da je ključni problem EU — snažno usporavanje ekonomskog rasta koje je uzrokovano usporavanjem produktivnosti.

Sa druge strane, ekonomista Boško Mijatović smatra da je za EU najveći nedostatak to što ne postoji fiskalna unija, što preti da uruši i evro kao valutu, dakle, monetarnu uniju.

Goran Nikolićorganizator skupa, u ime Instituta za evropske studije izložio je ekonomske rezultate EU na početku 2017. koji po njegovom mišljenju mogu da budu ohrabrujući, ali uz opasku da su ti nalazi tek prestigli predkrizni nivo.

„Na primer, BDP je tek za oko četiri procenta veći nego pre deceniju“, ukazao je Nikolić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala