Fabrika bombi: Godinu dana pripreme napadača iz Mančestera

© AFP 2023 / Oli SCARFFPolicija patrolira u blizini Mančester arene u Velikoj Britaniji
Policija patrolira u blizini Mančester arene u Velikoj Britaniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osumnjičeni za teroristički napad u Mančesteru, 22-godišnji Salman Abedi godinu dana je pripremao napad, saopštio je „Tajms“.
Salman Abedi - Sputnik Srbija
Otac napadača Salmana Abedija bio član Al Kaide?

List navodi da je pre oko godinu dana Abedi otvorio račun u banci koji je kasnije koristio prilikom kupovine opreme za pravljenje bombe. Navodno je Abedi najmanje dva puta posetio prodavnice građevinskog materijala sredinom aprila, pre putovanja u Libiju.

Sa svoje strane, pozivajući se na neimenovane izvore, „Telegraf“ piše da se strahuje da su, s obzirom na količinu pronađenog materijala, možda napravljene još dve ili tri bombe.

Mančesterska policija pretresla je Abedijevu kuću i pronašla „fabriku bombi“, kao i veće količine hemikalija i drugih sastojaka neophodnih za izradu eksplozivne naprave.

„To ne možemo da isključimo“, kazao je taj izvor.

© www.telegraph.co.uk / print screenNapadač iz Mančestera Salman Abedi snimljen u trenutku kada je ostavio drugu bombu na jednu lokaciju u gradu.
Napadač iz Mančestera Salman Abedi snimljen u trenutku kada je ostavio drugu bombu na jednu lokaciju u gradu. - Sputnik Srbija
Napadač iz Mančestera Salman Abedi snimljen u trenutku kada je ostavio drugu bombu na jednu lokaciju u gradu.

U ponedeljak uveče dogodila se eksplozija ispred „Mančester arene“ na kraju koncerta američke pevačice Arijane Grande, u kojem su stradale 22 osobe, a više desetina ih je povređeno. Britanska policija identifikovala je 22-godišnjeg Salmana Abedija kao osobu koja je osumnjičena da je izvršila napad. Teroristička organizacija DAEŠ je preuzela odgovornost za napad.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala