Vučić posle sastanka u Briselu: Svi razumeli, potreban mir

© Foto : Vlada SrbijeVučić u Briselu
Vučić u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U zgradi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u Briselu održana je neformalna večera visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini sa premijerima zapadnobalkanske šestorke, među kojima je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka, da su lideri Zapadnog Balkana razumeli potrebu za održanjem i očuvanjem mira i stabilnosti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Srbija bi rešila probleme ulaskom u NATO, ali...

Vučić je naveo da je razgovor sa Federikom Mogerini bio konstruktivan i da je protekao u dobrom tonu, preneo je dopisnik RTS-a iz Brisela. 

Srpski premijer je istakao značaj stvaranja carinske unije zbog tržišta 20 miliona ljudi kojom bi se pospešio ekonomski rast, ali da to nije zamena za članstvo u EU.

On je dodao da će se sastanci u ovakvom i sličnom formatu nastaviti i u Briselu i na drugim mestima.

Vučić je rekao da je razgovarao sa mandatarom za sastav makedonske vlade Zoranom Zaevim, koji mu je prišao i da je u korektnom razgovoru na neki način došlo do razjašnjenja nekih izjava koje su date u toku kampanje u Makedoniji, kao i da su se složili da će jačati odnose dve zemlje.

Vučić najavio težak period: Haradinaj verovatno premijer

Srpski premijer je uoči sastanka za RTS rekao da je dobro što je Federika Mogerini pozvala lidere sa Zapadnog Balkana na razgovor.

Brajan Hojt Ji i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Ako Srbi vole bajke, da glasamo za braću Grim

Istakao je da je pred nama težak period, imajući u vidu da je favorit za kosovskog premijera Ramuš Haradinaj i da je Vrhovni sud u Prištini oslobodio optužene u slučaju „Klečka“.

Prema njegovim rečima, važno da Srbija vodi pametnu, ozbiljnu i odgovornu politiku.

„Za nas je veoma važno da pokušamo ono što smo uspevali do sada — da budemo staloženi i sačuvamo mir i stabilnost. Ovo zvuči kao polubesmislena fraza, ali želim da kažem da je pred nama težak period“, istakao je Vučić.

© Foto : Vlada SrbijaAleksandar Vučić i Federika Mogerini
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

Naveo je da je Vrhovni sud u Prištini oslobodio optužene za zločine počinjene nad Srbima, kao i da je gotovo izvesno da će Ramuš Haradinaj biti premijer u Prištini.

„To otvara bezbednosne poteškoće, otvara probleme o kojima i ne moram da govorim. Treba da znamo da je važno da vodimo i pametnu i ozbiljnu i odgovornu politiku. To je moguće ako naš rast bude uvećan… Nema ničega od toga ako nemamo punu stabilnost i sigurnost. Moramo da budemo ekonomski jači i politički snažniji da bismo to mogli da osiguramo“, naveo je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala