Krojač i koljač Kapetan Leši – heroj na jugu Srbije (video)

Pratite nasTelegramOdyssey
Da nije bilo rata na ovim prostorima, Ridvan Ćazimi ostao bi samo običan krojač iz Bujanovca. Ćazimi je sam sebi nadenuo ratni nadimak „Kapetan Leši“, a Albanci sa juga Srbije, a i šire 24. maj obeležava se dan kada je 2001. ovaj terorista OVK i OVPBM ubijen. I to trodnevnim slavljem u njegovu čast – „Dani kapetana Lešija“.

U njegovu čast podignut je i muzej u njegovom rodom mestu Veliki Trnovac  2012. godine koje je inače poznato uporišta albanske narko-mafije. Muzej su izgradili lokalni Albanci uz pomoć albanske dijaspore, a u njemu se nalaze lične stvari ovog teroriste — fotografije, uniforma, oružje kao i džip u kome je ubijen.

Pravi prvi Kapetan Leši bio je je filmski junak — partizan, koji se borio protiv albanskih separatista na Kosovu i balističkih bandi. Ovaj, novi Kapetan Leši, sušta je suprotnost.

Ćazimi je učestvovao u borbama na području Hrvatske i BiH ratujući protiv Srba, a borio se i u redovima Oslobodilačke vojske Kosova, gde je bio pod komandom Adema Jašarija, čiju je sliku držao u svom štabu u Končulju. 

Šefket Musliju albanski terorista OBMPB, OVK i ANA - Sputnik Srbija
Ko je Šefket Musliju koga je pomenuo premijer? (video)

Uz Šefketa Muslijua, Muhameda Džemajlija i Mustafu Šaćirija komandovao je OVPMB-om od 1999–2001. godine i  učestvovao u mnogim terorističkim napadima na srpsku vojsku i policiju uglavnom iz zasede. Bio je i šef pregovaračke delegacije OVPMB-a u svim razgovorima o predaji oružja, a ubijen je snajperom od odmetnute albanske terorističke grupe koja se nije slagala sporazumom o razoružanju, koje je Ćazimi potpisao. 

U sektor Centra OVPMB-a bio je zadužen  za deo koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac,  Dobrosin, Končulj i Lučane (zona oko regionalnog puta Bujanovac — Gnjilane).

Komanda njegovog sektora je bila u selu Veliki Trnovac. Komandovao je grupom od 600 do 700 terorista (112. brigada) koja je izvršila najviše terorističkih napada tokom sukoba na jugu Srbije. 

© FotoKapetan Leši- Ridvan Ćazimi terorista OVK i bivši vođa OVPBM
Kapetan Leši- Ridvan Ćazimi  terorista OVK i bivši vođa OVPBM  - Sputnik Srbija
Kapetan Leši- Ridvan Ćazimi terorista OVK i bivši vođa OVPBM

U Bujanovcu trenutno se u okviru „Dani kapetana Lešija“ traje manifestacija koja slavi ovog „teroristu“, a počinje književnim časom u bujanovačkom Domu kulture o njegovom liku i delu. U njegovu čast odigraće se i fudbalska utakmice između Trnovca i Kike, marš do Guri Gata, mesta Lešijeve pogibije, poseta njegovom muzeju, a biće održan i festivala folklora na bujanovačkom gradskom trgu iz polaganje venaca na grob Ridvana Ćazimija u Velikom Trnovcu.

Ćazimi je posle pogibije, kod Albanaca stekao kultni status, kao nijedan pripadnik OVPMB-a. Inače, na ulazu u Veliki Trnovac Albanci su mu podigli monumentalni spomenik 2002. godine, a u njegovu čast se svake godine održava četvorodnevna manifestacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala