Krojač i koljač Kapetan Leši – heroj na jugu Srbije (video)

© Foto : youtube/F-D -GjRidvan Ćazimi
Ridvan Ćazimi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da nije bilo rata na ovim prostorima, Ridvan Ćazimi ostao bi samo običan krojač iz Bujanovca. Ćazimi je sam sebi nadenuo ratni nadimak „Kapetan Leši“, a Albanci sa juga Srbije, a i šire 24. maj obeležava se dan kada je 2001. ovaj terorista OVK i OVPBM ubijen. I to trodnevnim slavljem u njegovu čast – „Dani kapetana Lešija“.

U njegovu čast podignut je i muzej u njegovom rodom mestu Veliki Trnovac  2012. godine koje je inače poznato uporišta albanske narko-mafije. Muzej su izgradili lokalni Albanci uz pomoć albanske dijaspore, a u njemu se nalaze lične stvari ovog teroriste — fotografije, uniforma, oružje kao i džip u kome je ubijen.

Pravi prvi Kapetan Leši bio je je filmski junak — partizan, koji se borio protiv albanskih separatista na Kosovu i balističkih bandi. Ovaj, novi Kapetan Leši, sušta je suprotnost.

Ćazimi je učestvovao u borbama na području Hrvatske i BiH ratujući protiv Srba, a borio se i u redovima Oslobodilačke vojske Kosova, gde je bio pod komandom Adema Jašarija, čiju je sliku držao u svom štabu u Končulju. 

Šefket Musliju albanski terorista OBMPB, OVK i ANA - Sputnik Srbija
Ko je Šefket Musliju koga je pomenuo premijer? (video)

Uz Šefketa Muslijua, Muhameda Džemajlija i Mustafu Šaćirija komandovao je OVPMB-om od 1999–2001. godine i  učestvovao u mnogim terorističkim napadima na srpsku vojsku i policiju uglavnom iz zasede. Bio je i šef pregovaračke delegacije OVPMB-a u svim razgovorima o predaji oružja, a ubijen je snajperom od odmetnute albanske terorističke grupe koja se nije slagala sporazumom o razoružanju, koje je Ćazimi potpisao. 

U sektor Centra OVPMB-a bio je zadužen  za deo koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac,  Dobrosin, Končulj i Lučane (zona oko regionalnog puta Bujanovac — Gnjilane).

Komanda njegovog sektora je bila u selu Veliki Trnovac. Komandovao je grupom od 600 do 700 terorista (112. brigada) koja je izvršila najviše terorističkih napada tokom sukoba na jugu Srbije. 

© FotoKapetan Leši- Ridvan Ćazimi terorista OVK i bivši vođa OVPBM
Kapetan Leši- Ridvan Ćazimi  terorista OVK i bivši vođa OVPBM  - Sputnik Srbija
Kapetan Leši- Ridvan Ćazimi terorista OVK i bivši vođa OVPBM

U Bujanovcu trenutno se u okviru „Dani kapetana Lešija“ traje manifestacija koja slavi ovog „teroristu“, a počinje književnim časom u bujanovačkom Domu kulture o njegovom liku i delu. U njegovu čast odigraće se i fudbalska utakmice između Trnovca i Kike, marš do Guri Gata, mesta Lešijeve pogibije, poseta njegovom muzeju, a biće održan i festivala folklora na bujanovačkom gradskom trgu iz polaganje venaca na grob Ridvana Ćazimija u Velikom Trnovcu.

Ćazimi je posle pogibije, kod Albanaca stekao kultni status, kao nijedan pripadnik OVPMB-a. Inače, na ulazu u Veliki Trnovac Albanci su mu podigli monumentalni spomenik 2002. godine, a u njegovu čast se svake godine održava četvorodnevna manifestacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala