Kockarski potez Trampa — formira arapski NATO (video)

© Sputnik / Radoje PantovićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zašto je američki predsednik Donald Tramp narušio tradiciju i umesto da poseti susede otputovao pravo u Saudijsku Arabiju, a potom i u Izrael. Da li će uspeti da ujedini Saudijsku Arabiju i Izrael u borbi protiv Irana i Sirije? I kako će se pozicionirati prema Rusiji?

O planiranoj poseti šest zemalja i susretu sa rukovodiocima gotovo 80 zemalja u emisiji „Drugi pogled sa Ljubinkom Milinčić“ govore: Vladislav Jovanović, penzionisani srpski diplomata i bivši šef diplomatije i Jakša Šćekić, dugogodišnji novinar i producent agencije Rojters. —

Zašto baš Saudijska Arabija

„S obzirom da je Tramp ostavio probleme kod kuće i da pokušava da u inostranstvu stekne poene koji će uravnotežiti opštu sliku o Americi, ovaj njegov izlet u spoljnu politiku je iznuđena potreba da napravi balans između očajne situacije u kojoj se nalazi unutar zemlje“, istakao je u razgovoru sa Ljubinkom Milinčić Vladislav Jovanović.

Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Trampov ples sa neprijateljima — „Drugi pogled sa Ljubinkom Milinčić“ (video)

„On se sada vraća svojoj prvoj tezi da hoće da bude predsednik Amerike za Ameriku. Ovom posetom, posebno Saudijskoj Arabiji, on je demonstrirao da želi da zadovolji potrebe naročito vojnoindustrijskog kompleksa. Prvo je povećao budžet deset odsto, a sad je možda napravio i poslove veka i tako je stekao saveznike sa moćnim centrom koji je više nego rival medijskim, političkim krugovima koji su se ujedinili protiv njega“, smatra Jovanović.

Svet još nije načisto sa Trampom

„Tramp je toliko kritikovao NATO, a sada ide na Samit gde će verovatno pokušati da ubedi članice NATO-a da povećaju njihovo finansijsko učešće u tom savezu. Imate čoveka koji je zabranio dolazak muslimanima iz pojedinih zemalja i sad odjedanput odlazi u Saudijsku Arabiju i hoće da osnuje zajednički front protiv Irana i Sirije“, istakao je u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ Jakša Šćekić. On ocenjuje da je dosta riskantno to što je ušao u makaze između šiita i sunita i da je čitav ovaj put prilično rizičan.

„Ali Tramp je takav i on je očigledno kockar koji će istovremeno imati i interesantne susrete po Evropi. Videćemo kako će sve to da se završi“, kaže Šćekić.

Ruski medved plaši Ameriku više od pola veka 

Predsednik SAD Donald Tramp tokom posete sedištu kompanije za proizvodnju alata u Viskonsinu - Sputnik Srbija
Tramp se preko leđa Sirije udvara „jastrebovima”

Jovanović smatra da je pitanje Sirije ostalo nerazjašnjeno.

„Amerikanci su bombardovali Aasadove trupe i zastala je za trenutak saradnja između Rusije i Amerike u pogledu Sirije. Neprijateljstvo SAD  prema Iranu sve to može još više da zakomlikuje, a s druge strane ima nešto što opominje Ameriku da ne sme da ide predaleko u odnosu sa Rusijom“, kaže Jovanović i naglašava da je za SAD Kina potencijalno mnogo veća opasnost nego Rusija, i da će zato Amerika pre pokušati da Rusiju približi nego da je udalji od sebe.

„I to je nešto što će pitanje sankcija da dovede na dnevni red. Kina se ubrzano afirmiše kao miroljubiva, moćna, finansijska sila“, ocenjuje Jovanović.

Novinar Jakša Šćekić navodi da je u Americi još od ’50-ih godina „ruski medved“ najveća opasnost i da vlada mišljenje da mira u svetu nema dok se Rusija ne baci na kolena.

„To je mišljenje koje egzistira više od pola veka i pitanje je da li se može promeniti“, smatra Šćekić.

Opširnije o Trampovoj svetskoj turneji i pokušaju da formira arapski NATO, savez protiv Irana i Sirije, pogledajte u video-prilogu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala