Biznis povezivanje Bosne i Indonezije

© Sputnik / Brian EagerZastava BiH u Sarajevu
Zastava BiH u Sarajevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Sarajevu je počeo Sarajevo biznis forum 2017. koji je otvorio predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, koji je poručio da ne treba kriti da je BiH opterećena određenim političkim problemima, koji nisu veliki kao u prošlosti, ali i da je dobra strana toga što vlast nema preterano veliki autoritet i manje je uplitanja politike u ekonomiju.
Carinska unija Balkana — šta bi Srbija dobila a šta izgubila

„Zahvaljujući našem sistemu, mi već godinama imamo jednu od najnižih stopa PDV-a u Evropi i najmanje se još deceniju neće menjati, imamo Valutni odbor i naša valuta je direktno vezana za evro, bankarski sektor je samostalan i bez političkog uticaja“, naveo je Ivanić otvarajući Forum.

Dodao je da BiH ima još prednosti koje se često ne vide jer se previše bavimo političkim razlikama.

Istakao je da je obaveza političara da menjaju imidž zemlje i da učine sve da on bude bolji, te će onda mnogi ozbiljni investitori doći.

Ivanić smatra da je za dolazak stranih investitora važno da domaći dobro funkcionišu i ostvaruju dobre rezultate, te da, ako se tome posvetimo, možemo postići dobar napredak.

Istakao je da je u BiH prevelika nezaposlenost i da iz zemlje odlazi jako puno mladih, a da te trendove moramo po svaku cenu zaustaviti.

„Najbolji način za to je da ostavimo po strani političke razlike za koje znamo da ih ne možemo brzo rešavati i da se okrenemo poboljšanju imidža zemlje i stvaranju uslova za dolazak investitora“, naglasio je Ivanić.

Zastave EU i znak evra - Sputnik Srbija
Da li ćemo u EU ući kao „B“ članica?

Ministar ekonomskih poslova Indonezije Darmin Nasution preneo je poruku potpredsednika njegove zemlje Muhameda Jusufa Kala o iskustvima Indonezije u sprovođenju politike za koju se nada da će biti od koristi na ovogodišnjem forumu.

Rekao je da tema „Jedna regija jedna ekonomija“ ima sve veću važnost u jačanju regionalnog ekonomskog razvoja, kako u jugoistočnoj Evropi tako i u jugoistočnoj Aziji, ali i saradnja između ta dva regiona.

„Primećujem da BiH ima relativno stabilnu rastuću ekonomiju, a njena strateška lokacija čini je održivim čvorištem za poslovne zajednice u regiji s više od 30 miliona ljudi“, naveo je.

Očekuje se da Indonezija i Bosna i Hercegovina postanu čvorišta za povezivanje jugoistočne Azije i jugoistočne Evrope i rade na promociji stabilnosti i ekonomskom razvoju, prenela je Fena.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala