Zašto su žene presudile na iranskim izborima

© AP Photo / Ebrahim NorooziIran internet
Iran internet - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nadmoćna pobeda iranskog predsednika Hasana Rohanija na predsedničkim izborima s olakšanjem je dočekana na Zapadu, a otvorila je vrata i za okončanje međunarodne izolacije ove države i više sloboda kod kuće, piše britanski „Gardijan“.

Rohani će, kako se očekuje, učvrstiti postignuti nuklearni sporazum, ali će i dugoročno ohrabriti reformiste u predstojećoj borbi za novog vrhovnog verskog vođu Irana. Predsednik je osvojio 23,5 miliona glasova, a njegov glavni rival, radikalni imam Ebrahim Raisi je sakupio 15,8 miliona glasova.

Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Rohani posle reizbora: Iran je veliki, ne prihvata pretnje

„Pobedili smo one koji su hteli da nas vrate u prošlost“, rekao je novi-stari iranski predsednik u pobedničkom govoru.

Izborna kampanja je bila napeta, s obzirom da je glavni izazivač Raisi bio konzervativac sa podrškom vrhovnog verskog vođe ajatolaha Alija Hamneja. Navodi se da je Raisi u kampanji koristio ekonomski populizam i negativnu retoriku usmerenu ka uticaju zapadnih država.

Ali to ga je, kažu analitičari, možda i koštalo pobede na izborima, jer su Iranci očito odahnuli nakon ublažavanja međunarodnih sankcija pod aktuelnim predsednikom i nisu želeli novo zaoštravanje i sankcije.

Rohani je dodatno navukao bes konzervativaca fotografijom koju je objavio na Instagramu, na kojoj porodica slavi pobedu na izborima, a tri mlade žene nose šarenu odeću samo ovlaš pokrivenih glava, što je daleko od crnih pokrivača koje zagovaraju konzervativci.

Upravo žene su, kako piše „Gardijan“, dale podršku koja je bila od vitalne važnosti Rohaniju, najavljujući dodatno otvaranje ove države i beg od izolacionizma.

 

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala