Vučić: Makedonce čekamo na glasanju u Unesku

© Tanjug / ZORAN ZESTIC/Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga ne interesuju uvrede, koje mu je, kako kaže, uputio mandatar za sastav nove Vlade Makedonije Zoran Zaev, i poručio je da će suditi po delima, odnosno po tome kako će Makedonija glasati o prijemu Kosova u Unesko.

Odgovarajući na pitanja novinara u Odžacima, Vučić je rekao da je za njega uvek važnije kako će se neko odnositi prema Srbiji, nego prema njemu lično.

„Kada dođe glasanje u Unesku, onda ćemo da vidimo hoćete li da ispunite šta ste rekli“, rekao je Vučić.

Dodao je da za razliku od Zaeva, ne želi da govori šta misli o njemu, jer, kako je rekao, nije na njemu da izlazi sa svojim stavovima, već je to na građanima Makedonije da zaključuju.

Ministar unutršnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija
Stefanović upozorio EU zbog Haradinaja: Dijalog postaje besmislen

„On predstavlja drugu po veličini stranku u Makedoniji. Imaće priliku da formira Vladu. Videćemo, sudićemo po delima. Ne smeta mi što je mene lično vređao, to govori više o njemu nego o meni. Ne žurim da odgovaram na takav način“, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da još nije dobio odgovor kada se rukovodstvo Srbije ponašalo nacionalistički i šovinistički.

„Uveren sam da nećemo ni dobiti taj odgovor, jer se to nije dogodilo. Valjda je to nekome trebalo u nekom trenutku“, zaključio je Vučić.

Dodao je i da ne želi da komentariše odnose u Makedoniji i naglasio je da ga jedino interesuje da „Srbiju ostave na miru“.

„Mi nikakvih problema nemamo, neka oni rade svoj posao. Imao i znao bih šta da kažem, različite su mi procene na duži i kraći rok, ali mali sam ja čovek za njih. Oni znaju bolje od mene. Svu sreću im želim. A to što ne prestaje da me pominje, šta ću ja, nije to valjda do mene“, rekao je Vučić.

Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Ko je Zaevu dao mandat — Ivanov ili Amerikanci?

Upitan kako će se „zategnuti odnosi“ razvijati nakon imenovanja Zaeva na funkciju premijera, Vučić je rekao da odnosi nisu zategnuti.

„Mi nemamo zategnute odnose i ja ćutim i niste čuli nijednu moju izjavu po pitanju Makedonije. Ako sam kritikovao, to je bilo jer su podržavali ulazak Kosova u Unesko. Sve ostalo su bili naši odgovori na uvrede koje je iznosio Zaev. Imamo normalne ekonomske i trgovinske odnose. A to da iskazujem neko divljenje, ne osećam to i ne znam zašto bih to činio“, rekao je Vučić.

Ne bih o uvredama Haradinaja, ali šta je sa ZSO

Vučić je rekao i da nema nameru da bilo šta doda na izjave i uvrede Ramuša Haradinaja, ali je istakao da Zajednica srpskih opština, iako je sve dogovoreno u Briselu, ni četiri godine od tada nije formirana.

Kako je rekao, očigledno je da za to ne postoji nikakva želja u Prištini i naveo da je svojevremeno rekao i da ćemo se mi Srbi pozivati na Briselski sporazum, a da ostaje pitanje kako će ga neki drugi sprovoditi.

Vučić je dodao da to mora da bude jedna od tema o kojima će se razgovarati u narednom periodu.

Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Vulin: Sledeći put kad vidi srpsku vojsku, Haradinaj će puzati

A to što mi mirno i staloženo odgovaramo na sve uvrede i što ne želimo teškim rečima da odgovaramo na takve stvari ne znači da smo imalo slabiji od bilo koga, poručio je.

„Za EU bi bilo poniženje da Haradinaj bude pregovarač.“

Premijer je naveo i da bi za EU pre svega bilo ponižavajuće i poražavajuće da Ramuš Haradinaj bude u sastavu delegacije Prištine na dijalogu u Briselu i da smatra da EU ne može to da dozvoli.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će i Srbija da vidi ko će biti u njenoj delegaciji.

„Ne može samo nama nešto da se ne sviđa, može i njima, i tu može da bude iznenađenja“, dodao je Vučić.

Ne biram ja društvo, ali verovatno idem u Brisel

Funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija
Haradinaj može da vidi Niš samo iz zatvora

Vučić je rekao da pretpostavlja da će otići 24. maja u Brisel, na radnu večeru sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i premijerima država Zapadnog Balkana, gde će zastupati interese Srbije.

Premijer je izjavio da je mu se čini da je dobio zvaničan poziv, ali da nije u prilici da bira i društvo.

„Nisam ja taj koji može da bira društvo. Verovatno bi i oni drugi, da mogu, izabrali nekog drugog, a ne mene. Ja ne bih. Posao mi je da zastupam interese Srbije i pretpostavljam da ću ići u Brisel“, rekao je Vučić.

Mogerinijeva i lideri šest zemalja Zapadnog Balkan sastaće se 24. maja na radnoj večeri u Briselu, a cilj neformalnog sastanka je razgovor o situaciji u regionu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala