Američki senator: Poslednje što Trampu treba je jemstvo Putina

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteAmerički senat
Američki senat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki senatori sa nevericom su reagovali na izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da je Moskva spremna da Vašingtonu preda zabeleške razgovora ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i predsednika SAD Donalda Trampa, jedan od senatora nazvao je ovaj predlog apsurdnim.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Lavrova treba kazniti (video)

U ponedeljak je list „Vašington post“, pozivajući se na neimenovane izvore nekih sadašnjih i bivših američkih zvaničnika, javio da je Tramp tokom susreta sa Lavrovom rekao određene informacije koje „izlažu riziku kritični izvor obaveštajnih podataka“ o terorističkoj grupi DAEŠ.

U utorak je savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Herbert Makmaster nazvao ove izveštaje medija lažnim. Prema njegovim rečima, Tramp i Lavrov su razgovarali o zajedničkim pretnjama od terorističkih organizacija, uključujući i pretnje avijaciji, ali nije bilo reči o izvorima ili metodama obaveštajnih službi.

Danas je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da je Moskva spremna da preda Vašingtonu beleške razgovora Lavrova i Trampa ukoliko to Vašington bude želeo. Istovremeno je on nazvao „političkom šizofrenijom“ optužbe američkih medija na račun Trampa da je on navodno dao Lavrovu poverljive informacije. Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov kasnije je rekao da ne postoji audio-snimak razgovora Lavrova i Trampa, već da postoji samo transkript.

„Ne bih mnogo verovao onome što se nalazi u Putinovim beleškama. Da ih dobijem u elektronskoj pošti, ne bih otvorio taj atačment“, rekao je za televiziju „Foks njuz“ republikanski senator Marko Rubio. On je istakao da ga je jedna od osoba koje su prisustvovale sastanku Lavrova i Trampa uverila da američki predsednik nije rekao ništa što bi ugrozilo obaveštajne službe zemlje.

Sergej Lavrov i Donald Tramp u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Šta je Tramp šapnuo Lavrovu

„Sama ideja da ćemo uzeti neke dokaze od predsednika Putina je apsurdna“, izjavila je za Si-En-En Suzan Kolins, republikanska senatorka i članica Odbora za obaveštajne službe američkog Senata.

„Mislim da je poslednja stvar koja je potrebna predsedniku (Trampu) jemstvo Putina. Sve ovo svakog dana postaje sve složenije, ali mislim da ne bi trebalo da dozvolimo da nas odvuče od veoma ozbiljnih tvrdnji“, rekao je republikanac Adam Šif za Si-En-En.

Senator Adam Kinzinger izjavio je da za njega Putinove reči „ne znače ništa posebno“.

 

Twitter

Pratite nas na Tviteru i prvi saznajte ono što drugi prećutkuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala