Upozorenje s vrha: Bosna na udaru radikalnih islamista

© AP PhotoDžihadisti
Džihadisti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U BiH postoje teroristi i opasnost da se teroristički napadi ponove, te da zato sve o radikalizmu i terorizmu mora biti transparentno i dostupno javnosti i ne sme se „gurati pod tepih“, poručili su danas u Sarajevu predstavnici bezbednosnih institucija u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.
Radikalni islamista u Sarajevu - Sputnik Srbija
Balkan u opasnosti zbog novih Balkana

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da u BiH postoje teroristi i da postoji opasnost da se teroristički napadi ponove.

„Hiljade ljudi su simpatizeri vehabijskog pokreta, jednog novog verskog pravca na ovim prostorima. Islamska zajednica u BiH pokušala je to da stavi pod kontrolu, ali se nakon pretnji povukla. Islamska zajednica je uradila što je mogla, a sada je na potezu država koja, nažalost, nije u stanju da prekine taj trend, i to će se brzo osetiti“, naglasio je Lukač.

„Radikalizam u BiH nije u opadanju. Dobro je što se provode projekti Ministarstva bezbednosti, ali to traje dugo. Smatram da mnogi, ipak, neće napustiti put kojim su krenuli“, ocenio je Lukač na sastanku organizovanom povodom potpisivanja Sporazuma o upućivanju oficira za vezu u Evropol.

On je rekao da MUP ima informacije o tim licima, posebno onim koji su otišli na ratišta, te upozorio da je veliki broj simpatizera i onih koji im pomažu.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da u BiH postoji na stotine osoba evidentiranih da su na neki način povezane sa terorizmom.

Terorizam - ilustracija - Sputnik Srbija
Terorizam na Balkanu — vojna pretnja ili oružje nejakih

On je istakao da sva priča o radikalizmu i terorizmu u BiH mora da bude transparentna i dostupna javnosti i da se ne sme „gurati pod tepih“ jer u tom slučaju može da eskalira. „Ne smemo da krijemo i čuvamo za sebe informacije o terorizmu, već da ih podelimo sa svim policijskim agencijama i Evropolom, kako bi Tužilaštvo moglo odmah da interveniše“, istakao je Mektić.

„Radikalne grupe uglavnom žive u zajednici, i idemo u porodice iz kojih je neko boravio na stranim ratištima, a takvih je 46 porodica, kako bi se takva lica resocijalizovala i vratila u društvo“, naveo je Mektić.

Mektić kaže da postoji model „brze radikalizacije“, ali da je nepopularno govoriti o broju radikalizovanih lica u BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara je rekao da problem terorizma ne sme da se „gura pod tepih“ i da mora da se nastupa transparentno. On je dodao da Federalna uprava policije ima registar, odnosno bazu podataka potencijalnih terorista koje dostavlja drugim policijskim agencijama.

„Potrebno je smanjiti uticaj radikalizma, ali terorističkih napada je bilo i ne možemo da tvrdimo da ih neće biti. Teško je naći dokaze za tu vrstu krivičnih dela, a pitanje terorizma je dosta osetljivo pitanje“, ocenio je on.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala