Tramp obećao Erdoganu vojnu pomoć

© REUTERS / Kevin LamarquePredsednici Turske i SAD Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp tokom konferencije za medije u Vašingtonu
Predsednici Turske i SAD Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp tokom konferencije za medije u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici SAD i Turske Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan založili su se danas za poboljšanje bilateralnih odnosa i za partnerstvo u borbi protiv DAEŠ-a, uprkos neslaganju oko uloge kurdskih boraca u sirijskom konfliktu.
Kurdski boraci iz Narodne zaštitne jedinica - Sputnik Srbija
Amerika koristi Kurde da razbije Siriju

Predsednik SAD izrazio je podršku Turskoj u borbi protiv terorističke grupe DAEŠ i Radničke partije Kurdistana (PKK).

„Danas smo suočeni sa novim neprijateljem i moramo da se borimo zajedno. U poslednje vreme smo suočeni sa velikim brojem terorističkih napada, stojimo zajedno i predlažemo podršku narodu Turske. Mi podržavamo Tursku koja je na čelu borbe protiv terorizma, koja se bori protiv terorističkih grupa kao što su DAEŠ i PKK“, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Vašingtonu.

Tramp je dodao da će SAD hitno isporučiti američku vojnu opremu koju je naručila Turska.

Tramp se u obraćanju novinarima nije direktno osvrnuo na odluku da naoružava sirijske Kurde, ali je naglasio da su SAD i Turska zajednički opredeljeni ka okončanju konflikta u Siriji.

Sa druge strane, Erdogan je rekao da je apsolutno neprihvatljivo smatrati kurdske snage u Siriji partnerom u tom regionu.

On je dodao da „nema mesta za terorističke organizacije u budućnosti regiona“.

Turski predsednik Erdogan stigao je danas u Belu kuću na sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. Erdoganova poseta SAD usledila je nekoliko nedelja nakon referenduma o ustavnim reformama kojima su proširena ovlašćenja turskog predsednika.

 

Twitter

Pratite nas na Tviteru i prvi saznajte ono što drugi prećutkuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala