Nov predlog za izradu novog ustava Sirije

© AFP 2023 / Fabrice CoffriniSpecijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura u Ženevi
Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura u Ženevi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura predložio je učesnicima međusirijskih pregovora u Ženevi da uspostave tehnički savetodavni mehanizam za razmatranje ustava i pravnih pitanja koji bi trebalo da sa radom počne odmah nakon usvajanja, navodi se u dokumentu u koji je Sputnjik imao uvid.
Zamenik i specijalni izaslanik UN za Siriju Remzi Ezeldin Remzi i Stafan de Mistura na konferenciji za medije u Ženevi - Sputnik Srbija
De Mistura: Sa sirijskim delegacijama razmotriću sva četiri paketa pitanja

Dokument sa De Misturinim predlozima o tome šta bi trebalo da bude novi konsultativni mehanizam predat je delegacijama na međusirijskim pregovorima. Izvori u dvema delegacijama potvrdili su prijem ovog dokumenta.

„Konsultativni mehanizam će predvoditi kancelarija specijalnog izaslanika UN za Siriju, a stručnjaci kancelarije će mu davati podršku. Mehanizam će obuhvatati individualne konsultacije kancelarije specijalnog izaslanika UN sa ekspertskim grupama iz oblasti prava, koje će imenovati delegacije vlade i opozicije koje učestvuju u međusirijskim pregovorima“, navodi se u dokumentu.

U tekstu dokumenta se dodaje da će „mehanizam početi sa radom već u Ženevi“ i moći da nastavi da funkcioniše i van međusirijskih razgovora u Ženevi. On bi, takođe, mogao da bude koristan i za podršku samih političkih diskusija u Ženevi.

„Specijalni izaslanik može, ukoliko smatra da je korisno, da se konsultuje sa tehničkim ekspertima iz dotičnih zemalja kako bi se podržao rad konsultativnog mehanizma“, ističe se u dokumentu.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura - Sputnik Srbija
De Mistura: Pozitivan uticaj Astane na pregovore u Ženevi

Takođe se navodi da će specijalni izaslanik UN održavati redovne konsultacije sa stranama da bi revidirao ciljeve, mandat, učešće, metode rada i napredak postignut u okviru konsultativnog mehanizma.

U dokumentu se ističe da se ovaj mehanizam formira upravo da se ne bi stvarao ustavni, pravni i institucionalni vakuum u Siriji tokom pregovora o bilo kojem prelaznom političkom procesu.

 

Twitter

Pratite nas na Tviteru i prvi saznajte ono što drugi prećutkuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala