Bin Ladenov sin postaje vođa Al Kaide

© AP Photo / Al-Jazeera via APTNHamza bin Laden
Hamza bin Laden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši agent FBI upozorava da se sin Osame bin Ladena zakleo da će se osvetiti Zapadu zbog ubistva njegovog oca i da upravo on postaje novi vođa Al Kaide, piše „Indipendent“.
Andrej Fursov - Sputnik Srbija
Svetom vladaju budale, lako ćemo ih pobediti

Ali Soufan, koji je bio glavni istražitelj Al Kaide za FBI nakon napada 11. septembra, pregledao je dokumente koje su u Bin Ladenovom skrovištu pronašli marinci koji su ga ubili, i u njima pronašao poruke i pisma Bin Ladenovog sina.

„Verujem da sam skovan od čelika“, izjavio je Hamza bin Laden, sin Osame bin Ladena koji bi sada trebalo da ima oko 28 godina. „Put džihada u ime Boga je ono za što živimo“, poručio je.

Bivši agent Soufan je u intervjuu za Si-Bi-Es ispričao o pismu koje je Hamza napisao svom ocu.

„Sećam se svakog pogleda, svakog osmeha koji si mi podario, svake reči koju si mi rekao“, stajalo je u pismu, prema tvrdnjama agenta Soufana.

Hamza je u vreme kada je pisao to pismo imao 22 godine, dok je njegov potencijal za vođu Al Kaide otkriven dok je još bio dete. Tada se, kako se navodi, pojavljivao u propagandnim video-snimcima u kojim je držao pištolj.

„On je bio ono dete koje pokazuje osobine vođe. Bio je uzor za Al Kaidu i za sve članove koji su indoktrinirani pomoću tih videa. On im puno znači“, poručio je Soufan.

Stejt department - Sputnik Srbija
SAD upozoravaju: Mogući teroristički napadi širom Evrope

„U svojim najnovijim porukama zvuči kao da njegov otac drži govor. Koristi njegove reči, njegovu terminologiju, istu koju je koristio Osama bin Laden“, rekao je Soufan.

Hamza je u poslednje dve godine snimio četiri poruke u kojima poziva na napad na Zapad. U tim porukama, kako se navodi, on govori Amerikancima kako Al Kaida dolazi i kako će to osetiti.

„Osvetićemo se za ono što ste napravili mom ocu… Iraku… Avganistanu“, stoji u njegovoj poruci, preneo je hrvatski portal „Indeks“.

Hamza bin Laden je u januaru stavljen na listu globalnih terorista, a njegovo ime je dodato i na protivterorističku crnu listu SAD.

Šest godina nakon ubistva Osame bin Ladena, Al Kaida je jača nego ikad, tako barem tvrdi bivši agent FBI Ali Soufan.

„Ne verujem ni da je sam Bin Laden u svojim najluđim snovima mogao da pomisli da će imati sledbenike koji će zapovedati vojskama, zemljama…“, zaključio je on.


Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala