Sasvim lično: Zašto je Tramp smenio Komija

© REUTERS / Joshua RobertsBivši direktor FBI Džejms Komi
Bivši direktor FBI Džejms Komi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši direktor FBI Džejms Komi smatra da je razlog za njegovu smenu bilo odbijanje da pokaže bezuslovnu lojalnost predsedniku SAD Donaldu Trampu, piše „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin / - Sputnik Srbija
Putin: Komi nas se ne tiče, vaše pitanje je smešno (video)

Tramp je smenio Komija 9. maja. U Beloj kući su naglasili da se to desilo zbog predsednikovog „gubitka poverenja“. U propratnom pismu rukovodiocu resora, šef države je saopštio da je doneo ovakvu odluku nakon preporuke generalnog tužioca, ministra pravde Džefa Sešonsa.

Prema Komijevoj verziji, mešutim, razlog za neraspoloženje novog predsednika prema njemu bio je zajednički ručak koji je održan u Beloj kući u januaru, samo nekoliko nedelja nakon Trampove inauguracije. Kako piše list, za vreme ručka Tramp je nekoliko puta zamolio šefa FBI da potvrdi svoju lojalnost, ali je kao odgovor Komi izjavio da predsednik može računati samo na njegovo „poštenje“.

U Beloj kući su izjavili da ova informacija nije istinita. Sam Tramp je u intervjuu televiziji En-Bi-Si ispričao o zajedničkom ručku sa Komijem, ali nije pomenuo razgovor o lojalnosti. U oproštajnom pismu nakon ostavke, Komi je naveo da šef države može da otpusti šefa FBI „iz bilo kojeg razloga, ili bez ikakvog razloga“ i naglasio da ne namerava da „troši vreme za razgovor o toj odluci i onome što je realizovano“.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala