Podneta žalba Ustavnom sudu na izbor Džaferija

© Foto : youtube/dejan miceskiTalat Džaferi
Talat Džaferi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Todor Petrov, predsednik Svetskog makedonskog kongresa, koji mediji na albanskom jeziku smatraju nacionalističkom organizacijom, podneo je zahtev za ocenu ustavnosti odluke o izboru Talata Džaferija, iz albanske partije DUI, za predsednika Sobranja, preneo je skopski „Portalb“.

On je rekao da je inicijativu predao Ustavnom sudu Makedonije, jer u tom kongresu smatraju da izbor Džaferija nije legitiman i da se on lažno predstavlja kao predsednik Sobranja.

Skupština Makedonije, u sredini Taljat Džaferi i Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Na pomolu nova kriza u Skoplju: Džaferi na Ustavnom sudu

Prema njegovim rečima, izbor Džafija nije sproveden po Poslovniku, zakonu i Ustavu.

Petrov insistira na tome da je tokom izbora Džaferija prekršen niz odredaba Ustava i zakona, što ukazuje na postojanje krivične odgovornosti.

Inače, odluka o izboru Džaferija za predsednika Sobranja juče je zvanično objavljena u Službenom glasniku i od tada je počeo da teče rok od 10 dana u kojem predsednik Đorđe Ivanov treba da odluči da li će da dodeli mandat za sastav nove Vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Iz SDSM su ranije danas saopštili da Ivanov nema razloga da čeka istek tog roka, već da bi odluku o davanju mandata Zaevu trebalo da donese što pre kako bi se formirala Vlada, koja bi odmah otpočela sa primenom programa i sprovođenjem neophodnih reformi.

SDSM smatra da više nema prepreka da Ivanov mandat poveri Zaevu.


Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala