Srbi dali veći broj boraca protiv fašizma od Francuza

© Tanjug / Oksana ToskićSpomenik oslobodiocima Beograda
Spomenik oslobodiocima Beograda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dan pobede nad fašizmom, koji se 9. maja slavi širom sveta, treba da posluži kao podsetnik na ogromnu ulogu ruskog naroda u Drugom svetskom ratu, budući da se često potcenjuje činjenica, pogotovu u zapadnim medijima, da su Rusi podneli 90 odsto ukupnog tereta tih godina, izjavio je za Sputnjik istoričar Predrag Marković.
Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija
„Na nišanu Lazanskog“: Dan pobede, Moskva i Berlin danas, kontroverzni zakon SAD (video)

Kako je rekao, ratovi su često relativni i ne zna se ko je dobar a ko zao. Međutim, Drugi svetski rat je onaj sukob u kojem je bilo veoma jasno da na jednoj strani imate uništenje i zlo, a na drugoj slobodu, oslobođenje i spas za većinu evropskih naroda.

Istovremeno, naglasio je on, treba se podsetiti i uloge srpskog naroda, jer su Srbi dali veći broj boraca protiv fašizma nego što su to učinili Francuzi, ali i skoro isti broj kao Britanci i Amerikanci. 

„Proporcionalno gledano, Srbi su uz Ruse dali jedan od najvećih doprinosa“, naglasio je Marković.

Govoreći o reviziji događaja Drugog svetskog rata, on tvrdi da do toga neće doći, budući da 9. maj predstavlja tačku na kojoj se ujedinjuju Evropljani „svih boja“.

„Čak i kada se pojedine zemlje ne slažu, kao što se danas ne slažu Rusija i Evropska unija, značaj Dana pobeda nad fašizmom i nacizmom se ne sme umanjiti, tu nema nikakve dileme“, zaključio je on.

Georgijevska lenta - Sputnik Srbija
Kako da vežete georgijevsku lentu (video)

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je godišnjicu pobede liderima niza zemalja koje su ulazile u sastav SSSR-a: Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Moldavije i Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije, Južne Osetije, kao i građanima Gruzije i Ukrajine.

U Moskvi je povodom Dana pobede tradicionalno održana parada, u kojoj je učestvovalo više od 10.000 ljudi, 114 jedinica tehnike i 72 aviona i helikoptera.

Centralna svečanost u Srbiji održava se u Nikincima, gde se na vežbi „Čelik 2017“ biti prikazuje deo sposobnosti Vojske Srbije, kao i najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala