Kako da vežete georgijevsku lentu (video)

© Sputnik / Vasiliй Batanov / Uđi u bazu fotografijaGeorgijevska lenta
Georgijevska lenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Simbol pobede nad fašizmom, crno-narandžasta lenta, obeležje je hrabrosti, viteštva, vrline i pobede. Na istoku Ukrajine i na Krimu ona simbolizuje otpor. U Srbiji georgijevska lenta, najprepoznatljiviji amblem Dana pobede, jeste i simbol jedinstva sa ruskim narodom. Evo nekoliko predloga kako da je vežete.

Preteča Georgijevske lente je orden Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca, koji je ustanovila carica Katarina Velika davne 1769. godine. Ona je odredila boje ordena — crnu i narandžastu.

Orden svetog Georgija bio je najviše odlikovanje za vojničke vrline. Sovjetske vlasti ukinule su sva odlikovanja carske Rusije, ali se Georgijevski krst, posle raspada SSSR-a, ponovo vraća kao najviše vojničko odlikovanje u Ruskoj Federaciji.

Georgijevska lenta postala je simbol ne samo junaštva vojnika koji su učestvovali u Velikom otadžbinskom ratu, on je simbol borbe protiv Fašizma u celom svetu. U nedelji koja prethodi Danu pobede, može se videti u svim evropskim gradovima, na ulicama Njujorka, pa i širom Srbije. 

Međunarodna medijska agencija „Rusija sevodnja“, u čijem sastavu je i Sputnjik, pokrenula je pre dvanaest godina akciju „Georgijevska lenta“, tokom koje se građanima deli simbol pobede. U međuvremenu, internet su preplavili video-klipovi sa predlozima kako da vežete lentu.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala