Rama: Samo da u Francuskoj ne pobedi destruktivna alternativa

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFPremijer Albanije Edi Rama
Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Albanije Edi Rama ocenio je danas da je najuspešnija unija u istoriji — EU — na raskrsnici, ističući posebno značaj današnjih predsedničkih izbora u Francuskoj za sudbinu tog saveza.

Prema njegovim rečima, Balkan, inače označen kao bure baruta, treba da se pridruži Evropi, i ta potreba je jača nego ikada pre, ali s druge strane i Evropskoj uniji Balkan nije nikad bio potrebniji nego danas.

Kandidat za predsednika Francuske Marin le Pen - Sputnik Srbija
Da li će Emanuel Makron uvesti Marin le Pen u Jelisejsku palatu?

Kako je dodao, teret prošlosti u regionu je teži nego bilo gde drugde u zemljama komunističke Evrope, tako da napori zemalja da se približe Evropi predstavljaju zapravo napor da se raskine sa prošlošću, rekao je Rama u Đirokastru.

On je izrazio nadu da će ishod u Francuskoj biti u prilog afirmacije Evrope kakvu želimo, ali je dodao da je činjenica da postoji druga destruktivna alternativa, i da to što će za nju glasati milioni Francuza ne uklanja znak pitanja kada je reč o budućnosti Evrope.

Danas u Evropi postoje generacije koje nisu svedoci ratova, što je u velikoj meri zasluga EU, ukazao je on.

Ali, uprkos tome, danas je očigledno i to da podizanje zidova prema onima koji nisu imali sreću da se rode u Evropi nije alternativa, rekao je Rama na svečanosti povodom Dana Evrope.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala