Putin i Nazarbajev: Memorandum učvršćuje primirje u Siriji

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i predsednik Rusije Vlarimir Putin tokom sastanka ŠOS u Taškentu.
Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i predsednik Rusije Vlarimir Putin tokom sastanka ŠOS u Taškentu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Kazahstana, Vladimir Putin i Nursultan Nazarbajev, istakli su danas da su zadovoljni što je u Astani usvojen Memorandum o stvaranju zona bezbednosti u Siriji i naveli da će njegova realizacija doprineti jačanju primirja, saopštio je Kremlj.

U telefonskom razgovoru dvojica lidera su razmotrila rezultate četvrtog sastanka o Siriji u Astani koji je održan 3. i 4. maja.

Radnici pripremaju salu za konferenciju o Siriji u Astani - Sputnik Srbija
Potpisan memorandum o zonama deeskalacije u Siriji

„Navedeno je da će svestrano realizovanje Memoranduma doprineti učvršćivanju primirja, poboljšanju humanitarne situacije i političkom rešavanju sirijske krize“, navedeno je u saopštenju. 

Putin i Nazarbajev su, takođe, razgovarali o nizu aktuelnih pitanja bilateralne saradnje, uključujući raspored predstojećih kontakata na raznim nivoima.

Predstavnici zemalja-garanata primirja u Siriji (Rusija, Iran, Turska) tokom nove runde međunarodnih pregovora u Astani potpisali su memorandum o stvaranju četiri zone deeskalacije u Siriji, koje obuhvataju provinciju Idlib i još sedam drugih regiona. Prema Memorandumu, od 6. maja u ovim zonama se prekidaju svi sukobi vladinih snaga i oružanih formacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala