Potpisan memorandum o zonama deeskalacije u Siriji

© AFP 2023 / Kirill KUDRYAVTSEVRadnici pripremaju salu za konferenciju o Siriji u Astani
Radnici pripremaju salu za konferenciju o Siriji u Astani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija, Iran i Turska, kao zemlje-garanti prekida vatre u Siriji, potpisale su u Astani memorandum o stvaranju četiri zone deeskalacije u Siriji.
Damask - Sputnik Srbija
Damask podržava predlog Moskve o zonama bezbednosti u Siriji

Ceremoniju potpisivanja prekinuli su neki članovi sirijske opozicije koji su izrazili svoj protest. Neki od njih su napustili salu, javio je dopisnik Sputnjika.

Memorandum o stvaranju četiri zone deeskalacije u Siriji predviđa stvaranje duž bezbednosnih područja kako bi se izbegli direktni vojni sukobi, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je agencija Sputnjik imala uvid.    

„Duž granica područja za smanjenje tenzija predviđa se stvaranje bezbednosnih područja za sprečavanje incidenata i direktnih sukoba između sukobljenih strana“, piše u dokumentu.

Izvor iz sirijske opozicije rekao je za RIA Novosti da Rusija ima predloge za rešenje u Siriji. U dokumentu koji su od njega dobijeni, govori se da Rusija predlaže da se stvore četiri zone za smanjenje tenzija u Siriji: u provinciji Idlib, severno od Homsa, u istočnoj Guti i na jugu zemlje.

Ranije je izvor iz jedne od delegacija rekao da ukoliko se potpiše dokument o zonama deeskalacije, on će stupiti na snagu dan nakon potpisivanja, a određivanje njihovih granica trajaće oko dve nedelje. Osim toga, sagovornik agencije je tvrdio da bi Rusija za obezbeđivanje ovih zona u krajnjem slučaju mogla da koristi svoju vojnu policiju. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala