Džaferi obavestio Ivanova o većini, traži mandat za premijera

© AFP 2023 / Boris GrdanoskiPredsednik Sobranja Taljat Džaferi
Predsednik Sobranja Taljat Džaferi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kabinet novoizabranog predsednika Sobranja Taljata Džaferija iz albanske stranke DUI saopštio je da je predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu poslato pismo u kojem ga obaveštavaju o postojanju parlamentarne većine i da se očekuje da u skladu sa Ustavom dodeli mandat za formiranje vlade.
Makedonska policija u blizini parlamenta - Sputnik Srbija
Klintonista dolio ulje na vatru: Makedonija na ivici rata

U saopštenju kabineta predsednika Sobranja navodi se da Taljat Džaferi očekuje da će Đorđe Ivanov delovati u skladu sa Ustavom.

Prethodno su makedonske socijaldemokrate Zorana Zaeva saopštile da će Ivanov danas dobiti pismo novoizabranog predsednika parlamenta sa zahtevom da mandat za formiranje nove vlade dodeli lideru SDSM-a.

Nakon izbora Taljata Džaferija, predstavnika albanske partije DUI, Sobranje je konstituisano i proglašena je parlamentarna većina. Time su stvorene mogućnosti da Đorđe Ivanov dodeli mandat za sastav nove vlade šefu SDSM-a Zaevu, navodi se u saopštenju SDSM-a.

Policajci u blizini zgrade Sobranja u Skoplju, kod spomenika Aleksandru Makedonskom. - Sputnik Srbija
Makedonija — Ukrajina kao sudbina?

Dodaje se i da je Zaev već ranije predstavio program buduće vlade, a da će primena tog programa dokazati Ivanovu i međunarodnoj zajednici da će ona biti garant jedinstva i integriteta Makedonije, što će otkloniti sve nedoumice u vezi sa navodnim redefinisanjem države.

Makedonski mediji javili su ranije da će odluka o izboru Džaferija u „Službenom glasniku“ biti objavljena naredne sedmice. Takođe, mediji su ranije preneli da Ivanov ima rok od  deset dana da dodeli mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu.

Džaferi je izjavio da će on, ukoliko se to ne dogodi u tom roku, koristiti svoja ovlašćenja i inicirati izbor vlade u parlamentu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala