Snimljen lažni napad hemijskim oružjem u Siriji

© AP Photo / Save the Children Čovek vodi dvoje dece kroz ruševine u Istočnoj Guti u Siriji
Čovek vodi dvoje dece kroz ruševine u Istočnoj Guti u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Siriji su saradnici Al Džazire snimili insceniranje još jedne navodne upotrebe hemijskog oružja sirijske vojske protiv civila. Naručilac i sponzor „predstave“ je jedna evropska zemlja, rekao je za Sputnjik vojnodiplomatski izvor.
Žrtve navodnog hemijskog napada u Idlibu - Sputnik Srbija
Rusija predala OZHO dokaze da je napad u Idlibu insceniran

„Efikasnost TV-spektakla ’belih šlemova‘, u kojem se sirijske vlasti optužuju za napad sarinom na civile u Han Šejhunu, inspirisala je teroriste da nastave da snimaju lažne ’serije‘. Prema informaciji koja je potvrđena preko nekoliko kanala, saradnici televizijskog kanala Al Džazira nedavno su snimili lažnu scenu navodnog hemijskog napada na civile od strane sirijske vojske“, rekao je izvor.

On je rekao da je tridesetak vatrogasnih vozila i vozila hitne pomoći, kao i 70 meštana sa decom koji su prevezeni iz izbegličkog kampa, iskorišćeno za snimanje na tri lokacije u provinciji Idlib.

„Da bi se dobila prirodnosti snimka snimano je mobilnim telefonima iz nekoliko uglova, kao i kvadrokopterima. Nakon ’procesa snimanja‘ svakom učesniku, uključujući i decu, filmska ekipa je platila hiljadu sirijskih funti i predala pakete hrane“, rekao je on.

„Višestruko i istovremeno postavljanje lažnih snimaka sa ’vrištećim‘ komentarima na društvenim mrežama trebalo je da se desi u narednih nekoliko dana (do nedelje) prema odvojenim naredbama autora i sponzora filma u jednoj evropskoj zemlji“, dodao je izvor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala