Rusija predala OZHO dokaze da je napad u Idlibu insceniran

© AP Photo / Edlib Media CenterŽrtve navodnog hemijskog napada u Idlibu
Žrtve navodnog hemijskog napada u Idlibu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Aleksandar Šuljgin izjavio je da su ruski predstavnici predali toj organizaciji dokaze da je hemijski napad u Idlibu bio insceniran.
OZHO - Organizacija za zaštitu od hemijskog oružja - Sputnik Srbija
OZHO potvrdio upotrebu sarina u Idlibu

Šuljgin je izjavio da je održana sednica Izvršnog saveta OZHO tokom koje govorio je i direktor Odeljenja za pitanja neširenja i kontrolu naoružanja Ministarstva inostranih poslova Rusije Mihail Uljanov.

„Saznavši da ruski predstavnik planira da svoj govor proprati pokazivanjem fotografija, zapadne kolege su pokušale da to spreče. Uljanovu je na kraju ipak bilo dozvoljeno da pokaže fotografije sa mesta incidenta“, rekao je Šuljgin.

Diplomata je naglasio da je pokazivanje pravih snimaka sa mesta događaja od 4. aprila bilo neophodno zbog objavljivanja snimaka na Jutjubu koji prikazuju lažnu sliku stanja. Prema Šuljginovim rečima, sudeći po pokazanim fotografijama, verzija o upotrebi hemijskog oružja ima mnogo nedoslednosti.

Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Rusija protiv nasilnog svrgavanja režima u Siriji

„Tvrdi se da je, na primer, bio korišćen sarin, najsnažnija otrovna supstanca. Lekarima je poznato da se upotrebom sarina sužavaju zenice. Međutim, na fotografijama se vidi da su deci zenice raširene. To je prva nedoslednost. Druga nedoslednost je karakter kratera na koji se pozivaju predstavnici humanitarnih organizacija koji ilustruju svoju priču o zločinima sirijskog režima. Krater očigledno nije od avio-bombe ili rakete, već, verovatno, navodi na pomisao da je bila organizovana eksplozija manje količine municije na zemlji sa dodatkom nekih hemikalija“, smatra on.

Podsetimo, zapadne zemlje bez dokaza su optužile sirijske vlasti za upotrebu hemijskog oružja u Idlibu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala