Zašto britanska premijerka optužuje evropske političare

Poljska premijerka Beata Šidlo, engleska premijerka Tereza Mej, i nemačka kancelarka Angela Merkel na Malti
Poljska premijerka Beata Šidlo, engleska premijerka Tereza Mej, i nemačka kancelarka Angela Merkel na Malti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Velike Britanije Tereza Mej optužila je danas evropske političare i zvaničnike da nastoje da utiču na rezultate parlamentarnih izbora, koji će u Britaniji biti održani narednog meseca.
Britanska i zastava EU ispred Big Bena - Sputnik Srbija
Vodič usvojen: Evropa ima plan za „bregzit“

Posle susreta sa britanskom kraljicom Elizabetom II povodom raspuštanja parlamenta, koje formalno obeležava početak predizborne kampanje, Mejova je rekla da postoje neke osobe u Briselu koje ne žele da razgovori o „bregzitu“ uspeju, preneo je Rojters.

„U poslednjih nekoliko dana videli smo koliko će teški ovi razgovori biti“, rekla je Mejova, koja smatra da je britanska pregovaračka pozicija u Evropi pogrešno predstavljena u evropskoj kontinentalnoj štampi.

Mejova je u sredu bila domaćin predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru u Dauning stritu radi razgovora o predstojećim pregovorima o povlačenju Britanije iz EU.

Toni Bler - Sputnik Srbija
Bler: Ne dajte Terezi Mej „blanko ček“ za „bregzit“

U to vreme, njeni pomoćnici su opisali sastanak kao „konstruktivan“ ali „Frankfurter algemajne cajtung“ je dao mnogo negativniju sliku, objavivši da je Junker bio pesimista u pogledu izgleda o postizanju sporazuma o „bregzitu“ zato što je Mejova odbila bilo kakav kompromis u pogledu cene i tajminga trgovinskih pregovora.

„Moram da kažem da mislim da je to briselski trač. Pogledajte šta je Evropska komisija saopštila posle večere — da su pregovori bili konstruktivni“, odgovorila je Mejova na pitanje da li je taj tekst tačan.

Junker je, prema pisanju lista, navodno preneo šta misli nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je narednog dana Britaniju javno upozorila da ne treba da gaji „iluzije“ o tome šta će „bregzit“ podrazumevati.

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je medijske izveštaje o njenom napetom sastanku sa liderima EU kao „briselski trač“.


Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala