EU ukida kontrole unutar zone Šengena

© Sputnik / Sergei KirkachViza Šengena
Viza Šengena - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje koje su uvele pogranične kontrole u zoni Šengena zbog migrantske krize — Nemačka, Austrija, Danska i Norveška — trebalo bi da te kontrole ukinu do novembra, saopštila je danas Evropska komisija, nekoliko sati nakon što je Švedska saopštila da će ukinuti kontrole ličnih dokumenata na svojoj granici.

Austrija, Danska, Nemačka, Švedska i Norveška, koja nije članica EU, uvele su kontrole ličnih dokumenata 2015. godine, u zoni kroz koju se inače prolazi bez pasoša, i dozvoljeno im je bilo da ih više puta produžavaju, podseća AFP.

Pogled na Stokholm, prestonicu Švedske - Sputnik Srbija
Švedska odustaje od pograničnih kontrola

Evropska komisija saopštila je danas da će sada preporučiti samo poslednje produženje kontrola u trajanju od pola godine, počev od polovine maja.

„Došlo je vreme da načinimo poslednje konkretne korake kako bismo se postepeno vratili na normalno funkcionisanje zone Šengena“, rekao je novinarima komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos, istakavši da će to biti poslednje produženje.

On je naglasio da je Šengen „jedno od najvećih dostignuća evropskog projekta i da mora da se učini sve da se ta zona zaštiti“, prenosi Rojters.

Obrazlažući odluku o konačnom produženju, Avramopulos je rekao da su kontrole ličnih dokumenata „izuzetne, srazmerne i, kao poslednje sredstvo kome se pribegava, predviđene za striktno ograničeni period — u ovom slučaju, po poslednji put, na maksimalno šest meseci“.

Zemlje-članice EU će, umesto toga, pojačati policijske kontrole na celoj teritoriji bloka, pogotovu u blizini unutrašnjih granica, naveo je komesar.

Brisel je prvobitno postavio cilj da kontrole ukine do kraja 2016, ali se ispostavilo da je to nemoguće, podseća francuska agencija.

Šengen zona obuhvata 22 zemlje-članice EU, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala