Džaferi: Ivanovu rok od 10 dana, inače čini krivično delo

© Foto : youtube/dejan miceskiTalat Džaferi
Talat Džaferi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Talat Džaferi, predstavnik albanske partije DUI, izjavio je da makedonski predsednik Đorđe Ivanov parlamentarnoj većini mora poveriti mandat za sastavljanje vlade, a da će, ako to ne bude učinio za 10 dana — počiniti krivično delo.
Policajci u blizini zgrade Sobranja u Skoplju, kod spomenika Aleksandru Makedonskom. - Sputnik Srbija
Makedonija — Ukrajina kao sudbina?

„Ako predsednik Ivanov u roku od 10 dana ne dâ mandat za sastavljanje vlade većini u parlamentu — radiće se o krivičnom delu. On to mora učiniti, jer ustav i zakoni takvo nečinjenje ne poznaju“, rekao je Džaferi za RTS, koji je 27. aprila na spornom glasanju izabran za predsednika makedonskog parlamenta.

Ukoliko Ivanov to ne uradi, parlament može pokrenuti postupak njegovog opoziva, istakao je Džaferi, ali je priznao da je za to potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, koje trenutna nema.

Džaferi u istom intervjuu za sebe kaže da je „legalni i legitimni“ predsednik makedonskog parlamenta.

On smatra da se situacija u Makedoniji ne bi smela prikazivati kao „vanredna“, iako je u političkom smislu složena i trebala bi se rešiti političkim sredstvima. 

„Haos u Makedoniji je politički motivisan, u smislu nespremnosti na prenošenje vlasti. Za to je najodgovorniji direktno (lider VMRO-DOMNE Nikola) Gruevski, a indirektno Ivanov“, rekao je Džaferi za hrvatsku državnu televiziju.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala