Merkelovu brinu prava gejeva i Jehovinih svedoka u Rusiji

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kancelarka Nemačke Angela Merkel, na zajedničkoj pres-konferenciji nakon sastanka sa ruskim liderom u Sočiju, zatražila je od predsednika Rusije Vladimira Putina da izvrši uticaj na situaciju u vezi sa seksualnim manjinama u Čečeniji i da zaštiti prava homoseksualaca.
Jehovini svedoci u sudu u Moskvi - Sputnik Srbija
Jehovini svedoci zabranjeni u Rusiji

„Dobili smo veoma negativan izveštaj o tome šta se dešava sa homoseksualcima u Čečeniji. Zamolila sam gospodina predsednika da utiče na zaštitu prava manjina“, rekla je ona.

Nemačka kancelarka takođe smatra da je važno da se zaštiti delatnost organizacije Jehovini svedoci u Rusiji.

Merkelova je posebno naglasila potrebu poštovanja prava javnog okupljanja i slobodnog rada nevladinih organizacija.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da je predsednik Rusije Vladimir Putin objasnio situaciju u Čečeniji nemačkoj liderki i da se tokom razgovora nisu čule reči ukora. 

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Peskov: Putin i Merkelova o svemu po malo

„Putin je jednostavno objasnio situaciju. On je objasnio šta se dešava u Čečeniji, kako živi ta republika. U ovom slučaju, nije bilo reči o ukorima, niti je moglo da ih bude. Niko ih ne bi prihvatio. Pokazano je interesovanje prema određenim subjektima i kao uvek Putin je bio spreman da predstavi iscrpno objašnjenje“, rekao je Peskov televiziji „Rusija 1“, komentarišući pitanje kako je reagovao Putin na poziv kancelarke da razgovaraju o situaciji u Čečeniji.

Ranije je ruski list „Nova gazeta“ objavio da je u Čečeniji uhapšeno više od 100 ljudi netradicionalne seksualne orijentacije, dok je troje ubijeno. Vlasti su ove navode negirale.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala