Zaev posle razgovora sa zvaničnikom SAD: Imaćemo vladu, Ivanov će potpisati

© REUTERS / Ognen TeofilovskiZoran Zaev na konferenciji za novinare
Zoran Zaev na konferenciji za novinare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi predsednik Sobranja izabran je legalno i legitimno, u skladu sa Poslovnikom, Ustavom i zakonima, izjavio je danas predsednik opozicionog SDSM-a Zoran Zaev i najavio da će naredni korak biti formiranje nove reformske vlade u Makedoniji.

Zaev je, posle razgovora u Skoplju sa zvaničnikom SAD Brajanom Hojtom Jijem, rekao da će makedonski predsednik Đorđe Ivanov doneti akt kojim će potvrditi da u Sobranju postoji parlamentarna većina i dodeliti mu mandat za sastav nove vlade.

Upad demonstranata u zgradu Sobranja u Skoplju - Sputnik Srbija
Džaferi obećao: Radiću u interesu makedonskih građana

„Tu je i program nove reformske vlade koji garantuje jedinstvo države, poštovanje Ustava, evroatlantske perspektive Makedonije, iako je to već jasno i domaćoj i međunarodnoj javnosti“, rekao je Zaev, preneli su makedonski mediji.

Lider SDSM-a je naveo da će nova vlada biti spremna da sarađuje sa opozicijom u interesu budućih reformskih procesa.

„Ali u ovom trenutku je najvažnije da VMRO-DPMNE prihvati da je opozicija, kako bi se zaustavile tenzije“, rekao je Zaev.

Na sastanku Jia i Zaeva je zajednički osuđeno nasilje u parlamentu, te ukazano da je sada neophodno obezbediti nesmetan prenos vlasti.

Ji: Naredni korak treba da bude formiranje Vlade Makedonije

SAD podržavaju izbor predsednika makedonskog parlamenta Talata Džaferija i spremne su sa njim da sarađuju, a naredni korak treba da bude formiranje reformske vlade, izjavio je danas u Skoplju američki zvaničnik Brajan Hojt Li, navodeći da SAD snažno podržavaju Makedoniju na evropskom putu.

Papa Franja - Sputnik Srbija
Papa: Pomolimo se za Makedoniju

Posle sastanaka sa liderima parlamentarnih stranaka i predsednikom Đorđem Ivanovim, tokom protekla dva dana, Hojt Ji je novinarima ispred američke rezidencije rekao da je zadovoljan konstruktivnim razgovorima koje je imao.

Ji je pozvao lidere partija i poslanike u Sobranju da dozvole rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program. O svemu tome, prema njegovim rečima, treba raspravljati u Sobranju.

Hojt Ji je rekao da je srećan što su interesi i politika Makedonije i dalje usmereni ka evropskim integracijama, te da je to zemlja razvijene demokratije.

Amerika, rekao je Ji, osuđuje nasilje koje se dogodilo u zgradi parlamenta prošle nedelje i traži da se odgovorni privedu pravdi.

„Mi pozivamo političke lidere da pronađu rešenje za izlaz iz ove situacije. A to je da parlamentarna većina predloži formiranje vlade“, rekao je funkcioner američkog Stejt departmenta.

Policajci u blizini zgrade Sobranja u Skoplju, kod spomenika Aleksandru Makedonskom. - Sputnik Srbija
Makedonija — Ukrajina kao sudbina?

Ji je pozvao na dijalog predstavnike političkih partija, ali i predstavnike civilnog društva, pa i svih drugih zainteresovanih, da im se, kako je rekao, priključe u iznalaženju najboljih rešenja.

On je izrazio žaljenje što je napredak Makedonije zbog političke krize bio u zastoju, ali je pružio uveravanje da SAD ostaju posvećene integraciji Makedonije i, kako je rekao, ne samo Makedonije već celog Zapadnog Balkana u EU.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala