Kolinda Grabar Kitarović: „Bljesak“ je najavio krunu operacija — „Oluju“

© AP Photo / Lana Slivar DominicKolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Okučanima, na obeležavanju 22. godišnjice akcije hrvatskih oružanih snaga „Bljesak“, da je ta akcija najavila i dovela do krune svih operacija — „Oluje“, koja se dogodila nekoliko meseci kasnije.

Hrvatska predsednica je rekla da je akcija „Bljesak“, koju u toj zemlji obeležavaju kao dan oslobađanja zapadne Slavonije, bitna jer je ponovo omogućila uspostavljanje saobraćaja između istočne i zapadne Slavonije.

Pilot u kokpitu - Sputnik Srbija
Ameriko, a pravda za Srbiju

„Ona je kao krunu svih operacija najavila ’Oluju‘“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Tokom oružane akcije „Oluja“ iz Hrvatske je proterano više od 200.000 Srba, dok je više hiljada njih ubijeno ili nestalo.

Ona je rekla da je tokom dvodnevne oružane akcije za manje od 30 sati „oslobođeno više od 500 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod okupacijom i sekla je istočnu i zapadnu Slavoniju…“.

„Ta je operacija bila veoma bitna, jer je najavila krunu svih operacija, a to je ’Oluja‘, koja je oslobodila veliki deo teritorije i stvorila pretpostavke za mirnu reintegraciju“, rekla je Kitarovićeva, uz čestitke svima koji su učestvovali u operaciji „Bljesak“.


Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala