„Fregzit“ — Makron malo „skrenuo udesno“

© REUTERS / Benoit TessierEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako prema svim anketama Makron ubedljivo vodi, očigledno želi da njegova pobeda bude još ubedljivija — zato je malo „skrenuo udesno“.

Nedelju dana uoči predsedničkih izbora u Francuskoj, proevropski kandidat Emanuel Makron, od koga se očekuje da „odbrani evropske vrednosti“ u duelu sa kandidatkinjom desnice Marin le Pen, šokirao je javnost izjavom da Evropska unija „mora da se reformiše, ili će se suočiti sa ’fregzitom‘“.

Analitičar Milan Krstić, sa Fakulteta političkih nauka, ovu Makronovu izjavu je u razgovoru za Sputnjik ocenio kao „još jedan dobar marketinški potez“.

Bivši ministar ekonomije Francuske i predsednički kandidat Emanuel Makron na Rusko-francuskom savetu za ekonomska, finansijska, industrijska i trgovinska pitanja u Moskvi - Sputnik Srbija
Šokantna Makronova izjava: Narod besan, i „fregzit“ je opcija

„Mislim da je ovo pokušaj da se svoju poziciju predstavi kao objedinjujuću — da pošalje poruku će uzeti u obzir i stavove građana koji su skeptični prema aktuelnoj situaciji u Evropskoj uniji, odnosno da neće biti predsednik koji će podeliti, nego ujediniti Francusku. U tom smislu, njegovu izjavu i tumačim kao poruku glasačima pred drugi krug izbora. Međutim, ako se uzme u obzir i činjenica da je Evropska unija u dubokoj krizi, ova poruka je veoma istinita — ako se nešto uskoro suštinski ne promeni, evrofila u EU će biti sve manje, a Unija će prestati da funkcioniše“, objašnjava Krstić.

Na pitanje da li Makron, nedelju dana uoči izbora, želi ovakvim izjavama da pridobije deo glasača Marin le Pen, Krstić kaže da je potpuna zabluda da Makron može da „preotme“ pristalice svojoj protivnici.

„Oni u Makronu ne vide ono što vide u Marin le Pen — on je ipak neko ko se percipira kao deo establišmenta, neko ko po političkim stavovima odudara od stavova Le Penove u pitanju migracija, budućnosti Evropske unije, i tako dalje. Ovo je samo, na neki način, ublažavanje sopstvenih stavova, koje verovatno ima za cilj da nekim glasačima drugih političkih opcija, koji su malo evroskeptičniji od njega, pruži nadu da je on, kao neka vrsta ’establišment opcije‘ koja jeste za EU, ipak neko ko će na kraju krajeva i njihove stavove uzeti u obzir“, kaže Krstić za Sputnjik.

Liderka Nacionalnog fronta Francuske Marin Le Pen - Sputnik Srbija
Le Penova i Dipon-Enjan stvaraju predizbornu koaliciju

I politički analitičar Sergej Fjodorov, sa Instituta za evropske studije Ruske akademije nauka, smatra da je u pitanju Makronov taktički manevar s ciljem da u drugom krugu pridobije glasove evroskeptika, kojih prema nekim podacima u Francuskoj ima oko 40 odsto.

„Iako prema svim anketama Makron ubedljivo vodi, on očigledno želi da njegova pobeda bude još ubedljivija — zato je malo ’skrenuo udesno‘, svestan da ovakve ideje imaju određenu popularnost u društvu. Bilo bi pogrešno reći da je Makronova izjava senzacionalna, jer je on i ranije kritikovao Evropsku uniju, i više puta ukazivao na to da je neophodno preispitati strategiju Unije. S druge strane, Makron je uvek govorio da je budućnost Francuske u Uniji, i zalagao se za produbljivanje evropskih integracija. Zato je izjava o ’fregzitu‘, u nekom smislu, nedosledna, mada je jasno zašto je data baš u ovom trenutku“, zaključuje Fjodorov na kraju razgovora za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala