Bela kuća: Izolacija Rusije u UN — Trampova zasluga

© Flickr MIP Rusije / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov na ministarskom sastaku u SB UN
Sergej Lavrov na ministarskom sastaku u SB UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka administracija smatra da je jedna od zasluga predsednika Donalda Trampa tokom prvih 100 dana vlasti u oblasti spoljne politike izolacija Rusije u Ujedinjenim nacijama.
Predsednik SAD Donald Tramp obraća se medijima u Beloj kući - Sputnik Srbija
Tramp: Sve će biti odlično između Rusije i Amerike

„On je još više izolovao Siriju i Rusiju u UN svojom uspešnom diplomatijom sa predsednikom Kine Si Đinpingom“, navodi se u saopštenju pres-službe Bele kuće o glavnim zaslugama Donalda Trampa na mestu predsednika.

U saopštenju se ne navodi na šta se tačno misli kad se kaže „izolacija u UN“, ali su ranije u Beloj kući na isti način komentarisali glasanje u SB UN 12. marta o projektu rezolucije koju su podnele Velika Britanija, Francuska i SAD.

U dokumentu se predlaže generalnom sekretaru UN da pomogne u istrazi navodnog incidenta sa hemijskim napadom u Siriji, uključujući Han Šeihun. Međutim, Rusija je iskoristili pravo veta u SB UN i blokirala usvajanje rezolucije, nazvavši je „antisirijskom“.

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Herbert Rejmond Makmaster - Sputnik Srbija
Trampov savetnik optužio Rusiju za subverzivne aktivnosti u Evropi

Kina se za vreme glasanja uzdržala.

„To što se Kina uzdržala je značajan uspeh predsednika… Pokazuje da je Rusija izolovana u tom konkretnom pitanju, a to je važno“, rekao je kasnije pres-sekretar Bele kuće Šon Spajser.

Međutim, Kina je objasnila da ona nije glasala za rezoluciju jer „neke tačke treba promeniti“ i predložili da se izradi novi dokument koji će imati konsenzus u SB UN.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala