Komandant Eufora: Neće biti rata u BiH i susedstvu

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICPripadnici Eufora
Pripadnici Eufora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komandant Eufora, general-major Anton Valdner, izjavio je da smatra da u BiH ili u susedstvu neće biti rata.

„Ova zemlja (BiH), uz ogromnu međunarodnu podršku, već dve decenije održava mir i stabilnost. Ne vidim bilo kakve indikacije da će se to promeniti. Ne vidim da će se bilo kakav rat desiti ovde ili u susedstvu. Činjenica je da ovde nema sukobljavanja oko teritorija sa komšijama“, rekao je Valdner u intervjuu za „Dnevni avaz“.

Potpredsednik SAD Majk Pens i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na zajedničkoj konferenciji za medije pre sastanka u sedištu EU u Briselu - Sputnik Srbija
Raspad EU izaziva „balkanski rat“

Kako je objavljeno na „Avazovom“ portalu, novi komandant Eufora je tako prokomentarisao izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera za „Fajnenšel tajms“ u kojoj je spominjao mogući rat na Balkanu i u BiH.

Valdner smatra da je činjenica da su OS BiH „jedna od uspešnih priča i da su uspele da obezbede da pripadnici svih naroda nose istu uniformu“.

„Moje mišljenje je da je reforma sektora bezbednosti jedan od velikih uspeha. Gledajući odavde, ne vidim isto što i Junker“, istakao je on.

„Avaz“ podseća da je Valdner uzburkao regionalnu javnost najavom da neće „oklevati da pozove rezervne snage u slučaju da budu potrebne…“.

„Dok sam se pripremao za ovu funkciju, ustanovio sam da je došlo do bitnog smanjenja broja snaga od onog početnog u sastavu Sfora. Imamo ograničen broj ljudi, a mandat je još, manje ili više, isti. Dakle, ako bismo u određenim okolnostima želeli da reagujuemo, trebalo bi da pozovemo rezervne snage. U našim planovima postoji nekoliko koraka za dovođenje pojačanja za Eufor“, kazao je Valdner i dodao da je tu izjavu dao kako bi podsetio na to, a ne da bi uputio neku određenu pretnju.

On je naveo da „nema potrebe za pokazivanjem mišića korišćenjem vojnih snaga“.

Hapšenje islamista, Bosna - Sputnik Srbija
(Ne)mirna Bosna — ko to želi rat

„Ja mislim da problemi i poteškoće s kojima se ova zemlja suočava nisu vojne prirode. Zašto poslati borbenu grupu ovamo? Šta bi ona radila?“, konstatovao je.

On je istakao da u BiH Eufor izvodi vojne vežbe tako što svake godine dovodi rezervne snage koje su im dodeljene i da će sledeća biti sredinom oktobra ove godine, ali da još nije odlučeno gde će biti održana.

Valdner je naveo da smatra da pretnja od terorizma postoji, kao što postoji u celoj Evropi.

„Ako bih pravio poređenje i davao ocenu šta je verovatnije, da će se teroristički napad desiti ovde ili negde drugde, moj je osećaj i procena da su teroristički napadi namenjeni da maksimalno privuku publicitet. Takav publicitet može se privući napadom u jednom od velikih gradova na Zapadu. Naša procena je da je nivo opasnosti još nizak“, kazao je Valdner.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala