Luksuzna Titova palata u Njujorku ide za 50 miliona dolara: Mermer, zlato... (foto)

© PixebayPeta avenija u Njujorku, SAD
Peta avenija u Njujorku, SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon godina dogovaranja i usaglašavanja, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija i BiH žele da ubrzaju prodaju nekretnina koje su pripadale bivšoj državi i služile za diplomatska predstavništva Jugoslavije u svetu.

Ovih se dana, kako je potvrđeno Jutarnjem listu iz diplomatskih izvora, sa agencijom Daglas Eliman intenzivno dogovaraju detalji o prodaji luksuzne kuće na njujorškoj Petoj aveniji koja je pripadala SFRJ, a sada je koriste srpske diplomate iz Misije Srbije pri UN. Kuća se prodaje za 50 miliona dolara, a objavljene fotografije prikazuju izuzetan luksuz koji i danas vlada u kući koja je nekad pripadala i Kornelijusu Vanderbiltu.

Sigurna soba

Kuća ima dvadesetak soba, dva električna lifta (imala ih je među prvima u Njujorku), koji su i danas u pogonu, osam kupatila, ograde su ručno napravljene, a na plafonima su freske anđela i oblaka. Jugoslavija je kuću kupila u januaru 1947, a sagrađena je 1904. godine.

© PixabayLuksuzna kuća nalazi se na Petoj aveniji i košta 50 miliona dolara.
Luksuzna kuća nalazi se na Petoj aveniji i košta 50 miliona dolara. - Sputnik Srbija
Luksuzna kuća nalazi se na Petoj aveniji i košta 50 miliona dolara.

Prvi vlasnik je bio Robert Livingston Bekmen, mešetar na berzi i kasnije guverner Rod Ajlanda, pa po njemu zgrada nosi naziv „Bekmenova kuća“.

Raskoš zgrade podseća na Versaj, sa belim mermernim stubovima i pozlaćenim krovnim prozorom, a sačuvan je i stari šporet iz 1905. godine.

„Sve je netaknuto i ko to kupi, posedovaće komadić istorije Njujorka“, kaže Tristan Harper u ime agencije koja prodaje kuću na čijem je drugom spratu i prekrasna biblioteka u kojoj sada radi srpski ambasador.

Navodno ima šest zainteresovanih kupaca, a Harper kaže da su svi visoke platežne moći. Na prodaji su i sav nameštaj i sve slike, a njujorške novine pišu da je to jedna od najboljih privatnih kuća koje se mogu kupiti na prestižnoj Petoj aveniji.

U reklami za prodaju navodi se da je u vreme Hladnog rata na vrhu zgrade bila soba koju niko nije mogao da prisluškuje, a da su bili postavljeni neprobojni prozori prema Petoj aveniji. Navodno je zgradu voleo i Josip Broz Tito, koji je tu navraćao šezdesetih godina prošlog veka, a agencija koja prodaje kuću tvrdi da je „diktator Tito u kući našao privremeno skrovište nakon što je pokušan atentat na njega u Valdorf Astoriji 1963. godine“.

Josip Broz Tito - Sputnik Srbija
Tito — od konobara do maršala

U Njujorku se prodaje još jedna nekretnina bivše Jugoslavije, stan na dva nivoa na Park aveniji koji je prazan od 1990. godine.

„Biće hit na tržištu“, poručuje Harper o nekretnini čija je cena 20 miliona dolara. Jugoslavija je taj stan sa pet terasa kupila 1975. godine za samo 75.000 dolara, a ima 216 kvadratnih metara i 14 prostorija, od čega šest spavaćih soba.

Velika rasprodaja

Američki trgovac nekretninama Tristan Harper kaže da će novac od prodaje biti podeljen između država nastalih nakon raspada Jugoslavije. Odluku prema kojoj nekretnine koje su služile u diplomatske svrhe idu u prodaju donele su države bivše Jugoslavije u maju prošle godine.

 

Izvor: Jutarnji list

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala