Uskrs — simbol pobede života nad smrću

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaSpremanje poslastica za praznike u ženskom manastiru Vavedenje u Serpuhovu
Spremanje poslastica za praznike u ženskom manastiru Vavedenje u Serpuhovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrišćani širom sveta danas obeležavaju Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
Patrijarh srpski Irinej - Sputnik Srbija
Patrijarh: Neka vaskrsnu Srbija i vasceli srpski rod

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo uskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.

Na Ukrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

Po crkvenom učenju, Isus Hristos je razapet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari, koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus Hristos vaskrsao.

Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu izraz „neverni Toma“.

Patrijarh Kiril u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija
Patrijarh Kiril osveštao uskršnji kolač od 1,5 tona

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“ i „Vaistinu voskrese“. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može „pasti“ u razmaku od 35 dana — od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala