Rusija blokirala rezoluciju o Siriji u Savetu bezbednosti UN

© Flickr / Ministerio de Asuntos Exteriores de Rusia / Uđi u bazu fotografijaSavet bezbednosti u Ujedinjenim nacijama
Savet bezbednosti u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je uložila veto u Savetu bezbednosti UN i blokirala usvajanje projekta rezolucije o Siriji, rezultat je večerašnjeg glasanja.

U rezoluciji koju je Rusija blokirala, sirijska vlada se pozivala da obelodani planove letenja i druge informacije o vojnoj operaciji 4. aprila, kada je izvršen napad na Han Šeikun, a zahtevao se i pristup vazduhoplovnim bazama za istražitelje UN.

Članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom zasedanja o Siriji - Sputnik Srbija
Savet bezbednosti o Siriji, Rusija: Istražiti eventualni hemijski napad

U pitanju je bio revidirani nacrt rezolucije, sličan onom koji su SAD, Britanija i Francuska prošle nedelje prosledile članicama Saveta bezbednosti, u kom se osuđuje napad u Idlibu.

Nešto ranije je zamenik ruskog ambasadora u UN Vladimir Safronkov izjavio da će američka provokacija, kako je okarakterisao napad SAD na vazdušnu bazu u Siriji, samo ohrabriti one koji žele vojno rešenje šestogodišnjeg sirijskog sukoba.

Safronkov je rekao da treba istražiti eventualni hemijski napad i zapitao se kakao su francuski eksperti utvrdili ko je odgovoran za napad, kada niko nije posetio mesto gde se napad dogodio. 

On je takođe optužio britanskog ambasadora u UN Metjua Rajkrofta da je mnogo zainteresovaniji za promenu režima u Siriji nego da u tu zemlju dođe mir.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala