Ginisov rekord u kategoriji „najveće jelo“ vlasništvo je nomadskih Arapa — beduina i zove se „beduinska punjena kamila“.
Ako se zna da je dvogrba kamila teška od 450 do 700 kilograma, a jednogrba od 250 do 550, teško da će ovaj Ginisov rekord ikada biti „potučen“. Osim ako neki gurmanski perverznjak ne odluči da „okrene slona“.
Zamislite ražanj i na njemu kamilu, u kamili jagnjad, a u njima piliće, a u pilićima ribu, pa u ribi poneko jaje… E, to je najveće jelo na svetu.
Ovaj tradicionalni beduinski obrok se sprema za svatove i posebne zabave.
Priprema punjene kamile na ražnju je vrlo striktna i počinje njenim kuvanjem. Posle se prethodno skuvana kamila peče, ali napunjena trupovima ovaca, koje su napunjene pilićima, koji su opet napunjeni ribom, koja je napunjena jajima…
There isn't a man woman, child or animal left in Kerry for this #KerryvMayo match except of course for this camel 🐫 #gaa #maharees pic.twitter.com/GtYj4PdloK
— Killian Burns (@KillianBurns) August 19, 2017
Hrabal je dao i recept za ovaj abisinijski specijalitet:Iako se autorsko pravo na punjenu kamilu pripisuje beduinima, čuveni češki pisac Bogumil Hrabal u svom delu „Služio sam engleskog kralja“, ovo jelo je nazvao abisinijskim (današnja Etiopija).
- zaklana i očišćena kamila
- nekoliko stotina jaja (tvrdo kuvanih)
- dvadeset ćurana
- nadev od trideset korpi kiflica
- džak peršuna
- vreće začina
- liker od trava koje su ljudi žvakali, pa ispljunuli
- korpa za veš puna bibera
- nekoliko stotina metara mlevenog korenja raznog porekla
- dve antilope pečene na stotinama pakovanja butera
- nekoliko desetina kilograma dodataka koji se drže u tajnosti.
Pečene antilope pune se pečenim ćuranima punjenim nadevom u koji se ubacuju tvrdokuvana jaja; sve se to potom opet peče dok se kamila očisti od kostiju.
U završnoj fazi kamila se puni antilopama punjenim ćuranima, sa nadevom u kome su tvrdo kuvana jaja, a za to vreme napravi se žar od najmanje troja kola drva: pre stavljanja na ražanj sve šupljine u kamili, antilopama i ćuranima popune se ribom.
Prijatno!