00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Recept za punjenu kamilu: Jedno jelo za celo selo

© PixabayKamile u pustinji
Kamile u pustinji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Kini jedu pse, a u Sahari — kamile.

Ginisov rekord u kategoriji „najveće jelo“ vlasništvo je nomadskih Arapa — beduina i zove se „beduinska punjena kamila“.

Ruska salata - Sputnik Srbija
Čija je „ruska“ salata

Ako se zna da je dvogrba kamila teška od 450 do 700 kilograma, a jednogrba od 250 do 550, teško da će ovaj Ginisov rekord ikada biti „potučen“. Osim ako neki gurmanski perverznjak ne odluči da „okrene slona“.

Zamislite ražanj i na njemu kamilu, u kamili jagnjad, a u njima piliće, a u pilićima ribu, pa u ribi poneko jaje… E, to je najveće jelo na svetu.

Ovaj tradicionalni beduinski obrok se sprema za svatove i posebne zabave.

Priprema punjene kamile na ražnju je vrlo striktna i počinje njenim kuvanjem. Posle se prethodno skuvana kamila peče, ali napunjena trupovima ovaca, koje su napunjene pilićima, koji su opet napunjeni ribom, koja je napunjena jajima…

​Hrabal je dao i recept za ovaj abisinijski specijalitet:Iako se autorsko pravo na punjenu kamilu pripisuje beduinima, čuveni češki pisac Bogumil Hrabal u svom delu „Služio sam engleskog kralja“, ovo jelo je nazvao abisinijskim (današnja Etiopija).

 

  • zaklana i očišćena kamila
  • nekoliko stotina jaja (tvrdo kuvanih)
  • dvadeset ćurana
  • nadev od trideset korpi kiflica
  • džak peršuna
  • vreće začina
  • liker od trava koje su ljudi žvakali, pa ispljunuli 
  • korpa za veš puna bibera
  • nekoliko stotina metara mlevenog korenja raznog porekla
  • dve antilope pečene na stotinama pakovanja butera
  • nekoliko desetina kilograma dodataka koji se drže u tajnosti.

 

Pečene antilope pune se pečenim ćuranima punjenim nadevom u koji se ubacuju tvrdokuvana jaja; sve se to potom opet peče dok se kamila očisti od kostiju.

U završnoj fazi kamila se puni antilopama punjenim ćuranima, sa nadevom u kome su tvrdo kuvana jaja, a za to vreme napravi se žar od najmanje troja kola drva: pre stavljanja na ražanj sve šupljine u kamili, antilopama i ćuranima popune se ribom.

Prijatno!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala