Nezavisna Škotska ostaje u EU

© REUTERS / Russell CheyneNacionalna zastava ispred škotskog parlamenta u Edinburgu.
Nacionalna zastava ispred škotskog parlamenta u Edinburgu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U pismu Evropske stranke zelenih, koje je potpisalo 50 političara, navodi se da bi nezavisna Škotska bila i više nego dobrodošla da ostane u Evropskoj uniji ukoliko na referendumu izglasa nezavisnost od Britanije.

Grupa političara, uglavnom iz Zelene partije, rekla je da bi pomogla kako bi tranzicija do punog članstva Škotske u EU bila „brza i uredna koliko je to moguće“.

Pristalice nezavisnosti Škotske prolaze pored škotskog parlamenta u Edinburgu - Sputnik Srbija
Kuda će Škoti i Irci posle „bregzita“?

Pismo upućeno škotskom parlamentu potpisalo je 26 ministara Evropskog parlamenta, kao i članovi parlamenata država kao što su Nemačka, Irska, Grčka, Španija i Belgija.

„Pitanje škotske ustavne budućnosti i vaše veze sa Britanijom i EU trebalo bi da odluči narod Škotske. Nije na nama da kažemo gde pripada Škotska ili kojim putem će ići. Ukoliko bi Škotska postala nezavisna zemlja i zatražila da zadrži svoje članstvo u EU, nudimo potpunu podršku da prelaz bude brz i uredan koliko je to moguće“, navode ministri.

Podrška ministara mogla bi da bude viđena kao pojačanje za referendum o nezavisnosti koji planira premijerka Škotske Nikola Sterdžon, ocenjuje „Gardijan“.

Škotska nacionalna partija pažljiva je u tome da referendum ne plasira kao povratak Briselu, s obzirom na to da je i među Škotima prisutna doza evroskepticizma, navodi londonski list.

Ovog meseca, Španija je saopštila da neće iskoristiti veto ukoliko Škotska odluči da se pridruži EU i tako je otklonjena ključna prepreka škotskom članstvu u EU.

Član Zelene partije Ros Grir rekao je da postoji ogromna podrška širom Evrope za evropsku budućnost Škotske, ali da je to jedino moguće ukoliko Škotska postane nezavisna, prenosi „Gardijan“.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala