Džonson: BiH u fokusu britanske spoljne politike

© AFP 2023 / Justin TallisMinistar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson
Ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef britanske diplomatije Boris Džonson rekao je u Sarajevu da je Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti predano prosperitetu i stabilnosti Zapadnog Balkana i naglasio da Britanija napušta Evropsku uniju, ali da ne napušta Evropu i da će biti potpuno predana miru i stabilnosti ovog regiona.
Premijer Srbije ALeksandar Vučić i ministar spoljnih polova Velike Britanije Boris Džonson položili su cveće na grobnju Komonvelta. - Sputnik Srbija
Džonson u problemu zbog posete Srbiji i knjige o Čerčilu

Džonson je u razgovoru sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem u sredu rekao da je Bosna i Hercegovina i dalje u fokusu prioriteta spoljne politike Ujedinjenog Kraljevstva.

On je takođe izrazio stav da je u narednom periodu potrebno još intenzivnije raditi na procesu reformi u BiH, prenosi Fena.

Zvizdić je zahvalio Džonsonu na dosadašnjoj podršci na putu evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i rekao da je uveren da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje nastaviti da podržava procese reformi u BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je dodao da jako ceni ideju britansko-nemačke inicijative i da veruje da će njena puna realizacija naposletku biti ostvarivanje statusa kandidata za članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Zvizdić i Džonson su ocenili da su bilateralni odnosi izmeđi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i da se mogu unapređivati. Razgovarali su i o ekonomskoj saradnji dve države i saglasili se da postoje veliki potencijali za dalje unapređenje. Izrazili su nadu da će se u narednom periodu intenzivirati obim ekonomske razmene i povećati britanske investicije u BiH.

Denis Zvizdić je pozdravio održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu, koja će, nakon ovogodišnje u Trstu, biti održana u Londonu iduće godine.

Džonson se sreo i sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom, prenosi Fena.

Balkan - ilustracija - Sputnik Srbija
Sprema se sudar imperija na Balkanu

Velika Britanija, iako napušta Evropsku uniju nakon „bregzita“, ne napušta Evropu i ostaje za nas veoma važan partner i prijateljska zemlja sa kojom nastavljamo da razvijamo i unapređujemo odnose, izjavio je Crnadak nakon susreta sa Borisom Džonsonom.

Crnadak je dodao da Velika Britanija, kao jedna od najznačajnijih zemalja u Evropi i svetu, ostaje u samim prioritetima spoljne politike BiH.

Na poziv britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Edvarda Fergusona u Sarajevu je održan i sastanak kojem su pored Džonsona prisustvovali predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, saopšteno je iz Kancelarije premijera Federacije BiH. 

Glavne teme razgovora bili su reformska agenda i pomaci u njenoj realizaciji. Velika Britanija je jedan od pokretača ideje sprovođenja seta kompleksnih ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini radi ubrzanja evropskih integracija BIH.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson boravi u dvodnevnoj poseti glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala