Džonson u problemu zbog posete Srbiji i knjige o Čerčilu

© Tanjug / TANJA VALICPremijer Srbije ALeksandar Vučić i ministar spoljnih polova Velike Britanije Boris Džonson položili su cveće na grobnju Komonvelta.
Premijer Srbije ALeksandar Vučić i ministar spoljnih polova Velike Britanije Boris Džonson položili su cveće na grobnju Komonvelta. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Laburistička partija traži objašnjenje od britanskog šefa diplomatije Borisa Džonsona zbog njegovog ponašanja prilikom posete Srbiji.

Kako prenose svetski mediji, laburisti su pitali Džonsona zašto je deo vremena provedenog na zvančnom putovanju proveo promovišući svoju knjigu.

Navodi se da je bivši gradonačelnik Londona u jednoj knjižari u Beogradu promovisao svoju knjigu „Čerčilov faktor“, a pritom je potpisivao primerke.

Bivši londonski gradonačelnik Boris Džonson na biciklu - Sputnik Srbija
Džonson zamajava Srbiju jer su Borisu uzeli bicikl

„Ministar spoljnih poslova, kome je posao dala premijerka Tereza Mej, treba da objasni zašto je pričao o svojoj knjizi tokom zvanične posete“, navode laburisti.

Dodaje se i da je Džonson fotografisan u knjižari, kao i da su bili prisutni predstavnici izdavača knjige za srpsko tržište, kao i srpski mediji.

Iz „Forin ofisa“ je saopšteno da taj događaj nije bio održan u promotivne svrhe, a neimenovani izvor navodi da su on i njegovi saradnici tražili da se ne pravi spektakl, kao i da je bio osramoćen kada je video da je na taj način dočekan u knjižari.

Izvor dodaje i da je on potpisao primerke knjige maloj grupi ljudi „iz ljubaznosti“, dok je iz Džonsonovog kabineta navedeno i da je potpuno pogrešno govoriti da je šef diplomatije koristio zvanično putovanje za privatne interese.

„Šef diplomatije je pozvan da govori o medijskim slobodama u najstarijoj knjižari u Beogradu. Knjižara ga je dočekala tako što je u prvi plan postavila nekoliko primerka njegove knjige, a lokalci su ga zamolili da se potpiše“, navodi se u odgovoru iz „Forin ofisa“.

 

Izvor: B92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala