EU: Budućnost u Siriji ne može biti ista kao prošlost

© AFP 2023 / Emmanuel DunandZgrada EU u Briselu
Zgrada EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova zemalja-članica Evropske unije danas su ponovili stav da sirijski predsednik Bašar el Asad ne može ostati na vlasti nakon političke tranzicije u zemlji.

„Ne može biti održivog mira u Siriji pod aktuelnim režimom“, navodi se u zaključcima sa redovnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja-članica EU, prenosi Hina.

Kurdi - Sputnik Srbija
Hoće li Sirija biti tročlana federacija?

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini izjavila je nakon sastanka da je nakon šest i po godina rata potpuno nerealno misliti da će budućnost Sirije biti ista kao prošlost, ali da je ta odluka na Sirijcima.

U zaključcima Saveta EU izražava se zgroženost zbog situacije u Siriji i „humanitarnih, sigurnosnih i političkih posledica sukoba koji traje već sedmu godinu“.

Kako se navodi, trenutno je potrebna pomoć za 13,5 miliona Sirijaca, od kojih je 6,3 miliona prognano unutar zemlje, 5 miliona se nalazi u susednim zemljama, a 1,5 miliona ljudi je „pod opsadom“.

U strategiji za Siriju, koju su ministri usvojili, sirijski režim i njegovi saveznici poput Rusije pozivaju se da prekinu neprijateljstva i omoguće dostavu humanitarne pomoći u celoj zemlji.

Strategija Evropske unije sadrži šest ciljeva, koji se odnose na okončanje rata i političku tranziciju u skladu s rezolucijom Saveta bezbednosti, na dostavu humanitarne pomoći, jačanje demokratije ljudskih prava, slobode govora i jačanje civilnog društva, na odgovornost za ratne zločine, kao i podršku sirijskom stanovništvu i društvu.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala