Rusija i UN uskoro o proširenju teritorije ka Arktiku

© Flickr / wili_hybridArktik
Arktik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska delegacija će ovog leta novom sastavu komisije UN predstaviti svoja potraživanja za proširenje teritorije kada je reč o arktičkom grebenu, izjavio je ruski ministar za prirodne resurse Sergej Donskoj.

Poslednji susret aktuelne komisije održan je nedavno, ali ovog leta će biti organizovani izbori za novu komisiju, tako da će susret u avgustu predstavljati upoznavanje novih članova, rekao je on.

Arctic Ocean. (File) - Sputnik Srbija
Moskva poziva na investiranje u ruski Arktik

Kada je reč o razmatranju takvih zahteva kao što je ruski, Donskoj je naveo da su oni suviše kompleksni, te da taj proces može da potraje i do pet godina.

„Mi ćemo učiniti sve kako bismo ubrzali proces, ali sada se nalazimo u fazi u kojoj sakupljamo i prenosimo informacije članovima komisije“, dodao je on.

Donskoj je podsetio i da je Danska predala zahtev za proširenje svoje teritorije, te da su pregovori o tome započeti u decembru prošle godine.

Rusija je još 2001. godine saopštila da pretenduje na greben koji je bogat energentima, ali je zahtev odbijen zbog nedostatka informacija o tom delu planete. Rusije je zatim u 2015. godini predala zahtev za proširenje teritorije, ali da bi se to dogodilo neophodno je dokazati celokupnu prirodu geološke strukture dna okeana.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala