Napadnut konzulat Poljske u Ukrajini, konzul: To je terorizam

© PixabayZastava Poljske
Zastava Poljske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neidentifikovani napadači napali su konzulat Poljske u zapadnom ukrajinskom gradu Lucku, pri čemu su oštećeni krov i prozori, izvestili su lokalni mediji pozivajući se na očevice.

Prema izveštaju dnevnika „Volin 24“, incident se dogodio oko ponoći, preneo je Rojters. List je izvestio da u napadu nije bilo povređenih.

Poljski konzul Kšištof Savicki izjavio je za poljsku novinsku agenciju Pap da je u pitanju teroristički napad i da je ispaljena granata pogodila zgradu samo nekoliko centimetara iznad stambenog prostora.

Oskrnavljeni spomenici Poljacima u Ukrajini - Sputnik Srbija
Oskrnavljeni poljski spomenici, Kijev optužuje Rusiju

„Muškarac je spavao u momentu napada. Da je granata pogodila zgradu 20 centimetara niže, desila bi se tragedija“, rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske pozvalo je na razgovor ukrajinskog ambasadora u Poljskoj, navedeno je u saopštenju poljskog Ministarstva, gde se dodaje da će predstavništvo Poljske u Kijevu uputiti protestnu notu ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Ukrajinska policija se nije oglasila povodom incidenta.

Mediji javljaju i da će istragu o napadu sprovoditi poljsko Nacionalno tužilaštvo.

Oglasio se i šef Biroa za nacionalnu bezbednost Poljske Pavel Soloh, koji je rekao da je u pitanju provokacija, iako se zapitao koja joj je svrha.

„Svakako da je u pitanju provokacija, ali koja je njena svrha? Poznat nam je kontekst koji postoji kada je reč o agresiji Rusije protiv Ukrajine“, rekao je on.

Međutim, dodao je, govoriti o krivcima moguće je isključivo nakon istrage kada budu poznate precizne informacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala