Oskrnavljeni poljski spomenici, Kijev optužuje Rusiju

© FotoOskrnavljeni spomenici Poljacima u Ukrajini
Oskrnavljeni spomenici Poljacima u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Ukrajini su ponovo oskrnavljeni poljski spomenici, javio je „Poljski radio“. Na groblju u selu Podkamen Lavovske oblasti vandali su oštetili krst, a u Lavovu je oskrnavljen spomenik poljskim profesorima streljanim 1941. godine.
Procenjuje se da postoji oko 200 demontiranih spomenika. - Sputnik Srbija
Poljska ruši spomenike Crvenoj armiji

Stručnjak Danijel Šeligovski sa poljskog Instituta za međunarodne poslove kaže da je bez sumnje to delo ruku Rusije kojoj je cilj da ugrozi prijateljstvo Ukrajine i Poljske.

Svastika i „Smrt Ljasima“ na poljskom grobnicama. „Sve ukazuje na to da je u pitanju Rusija“, piše „Poljski radio“. Poslednjih dana u selu Podkamen u Ukrajini je došlo do skrnavljenja spomenika Poljacima koje je ubila Ukrajinska ustanička armije. Vandali su takođe oskrnavili spomenik u Lavovu poljskim profesorima koje su ubili nacisti. U oba mesta pojavio se natpis „Smrt Ljasima“ (Ljasi — pogrdno ime za Poljake).

U Podkamenu je na krstu nacrtana i svastika. To su novi incidenti. Ukrajinske vlasti ukazuju na akcije ruskih službi. O vandalizmu je za radio-stanicu „Poljski radio“ govorio Danijel Šeligovski, sa poljskog Instituta za međunarodne poslove.

Šeligovski smatra da je očigledna nekompetentnost koja se ogleda, između ostalog, u prisustvu pravopisnih grešaka, uobičajena za sve vandalske postupke koji su se do danas desili. On smatra da to podseća na namerne postupke. „To izgleda kao potpis na mestu zločina. Osoba koja je odgovorna za to želi da preda jasnu informaciju o tome ko je krivac. Sve ukazuje na to da je ovo Rusija“, rekao je on.

Šeligovski je istakao da se Rusija, potpirujući poljsko-ukrajinsku mržnju, nada da će se to kasnije prihvaćeno odozdo. „Glavni cilj (Rusije) je da zabije klin, da bi Ukrajina izgubila podršku Poljske koju ona ima u okviru EU“, objasnio je on. Stručnjak je dodao da Kremlj računa na to da će, ako Ukrajina ne bude imala najbolje odnose sa svojim susedima, to značajno povećati snagu Rusije.

Zastava Poljske - Sputnik Srbija
Nisu svi Poljaci borci protiv sovjetskih spomenika

On je istakao da, iako Poljska trenutno iz ove situacije izlazi bez gubitaka, Rusija će nastaviti da podgrejava atmosferu i provocira. On smatra da bi poljsko-ukrajinsku saradnju trebalo približiti. „Moramo pokušati da stvorimo procedure i organe koji bi u veoma kratkom roku omogućili da se reaguje na akte vandalizma i tenzije u odnosima dveju zemalja. Ne treba dozvoliti da skrnavljenje spomenika iskoriste treća lica“, preporučio je on. Šeligovski je dodao da bi trebalo zajednički zaštititi memorijalna mesta.

Spomenik poljskim profesorima ovekovečuje događaje sa početka jula 1941. Na Vuletskim brdima u Lavovu nacisti su ubili 25 profesora Lavovskog univerziteta, članove njihovih porodica, kao i lica koji su bila sa njima u vreme njegovog hapšenja. Zločin u Podkameni počinjen je 12-16. marta 1944. godine. Tada je ubijeno između 100 i 150 Poljaka koji su se krili u dominikanskom manastiru.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala