Tusk optužen da je radio sa Putinom protiv Poljske

© Fotobank.ru/Getty Images / Sean GallupPredsednik Evropskog saveta Donald Tusk
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Poljske Antoni Maćerevič optužio je predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da sarađuje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi naškodio poljskim interesima u slučaju pada aviona u Rusiji 2010. godine, u kojem su poginuli tadašnji predsednik Poljske Leh Kačinjski i još 95 osoba.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk - Sputnik Srbija
„Prvi Evropljanin“ — agent FSB-a?

Ministarstvo je juče stavilo do znanja vojnom odseku Kabineta državnog tužilaštva da sumnja da je Tusk, koji je bio premijer u to vreme, zloupotrebio poverenje u spoljnim odnosima.

Portparolka kabineta tužioca u Varšavi potvrdila je da je dobila obaveštenje od Ministarstva u kojem se Tusk optužuje za diplomatsku veleizdaju, prenosi Rojters.

Tužilaštvo ima 30 dana da odluči da li će pokrenuti istragu.

Tuskov kabinet u Briselu odbio je da dâ komentar.

Bivši predsednik Poljske Leh Kačinjski koji je poginuo u aviokatastrofi kod Smoljenska - Sputnik Srbija
Poljska ekshumira Leha Kačinjskog

To je najozbiljnija optužba koju je protiv Tuska podnela desničarska partija Zakon i pravda, na čijem čelu se nalazi Jaroslav Kačinjski, brat pokojnog predsednika, najmoćniji političar u Poljskoj i Tuskov protivnik, navodi Rojters.

Maćerevič je za list „Gazeta Polska“ rekao da je Tusk stupio u nelegalan kontakt sa Vladimirom Putinom na štetu Poljske i da bi zbog toga trebalo krivično da odgovara.

Državna novinska agencija Poljske prenela je deo obaveštenja u kojem se navodi da je Tusk pristao na uslove koji su sprečili da Poljska u potpunosti učestvuje u istrazi uzroka pada aviona u blizini ruskog grada Smolenska.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala