Han stiže „praznih ruku“ u makedonsko grotlo

© AP Photo / Boris GrdanoskiProtesti u Skoplju 20. marta 2017
Protesti u Skoplju 20. marta 2017 - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nacrt dokumenta Nikole Gruevskog o izlasku iz političke krize, iako je još nepoznat, već je unapred odbačen od opozicije i albanskih stranaka.

Detalji dokumenta koji Nikola Gruevski, lider VMRO–DPMNE, sprema za izlazak iz političke krize u Makedoniji poznati su za sada samo njemu i nekolicini njegovih bliskih saradnika.

Plan će, kako nam je nezvanično rečeno u VMRO, biti javno predstavljen onog momenta kada bude potuno završen.

Politički skup u Skoplju - Sputnik Srbija
Makedonija — država ili protektorat?

U Makedoniji je danas i Johanes Han, visoki funkcioner iz Evropske unije, koji bi bi trebalo da razgovara sa svim strankama, počev od albanskih, dok bi se sa Gruevskim sreo večeras oko osam sati, pa nije isključeno da će briselski zvaničnik biti prvi koji će imati uvid u nacrt dokumenta Gruevskog. 

Što se tiče opozicije, po rečima Branka Đorđevskog, političkog analitičara iz Skoplja, šta god da je u pitanju, sve je već unapred odbačeno i od SDSM-a i albanskih stranaka.

„Ne mislim da bi u tom dokumentu moglo da bude nešto više od onoga što je VMRO već ponudio. Verovatno će se ponovo ponuditi podršku SDSM-u za formiranje vlade, a da oni, zauzvrat, odbace takozvanu ’tiransku platformu‘. Ili da se ide na nove izbore. Ipak mislim da treba sačekati sastanaka Hana i Gruevskog jer ćemo onda savim sigurno znati na čemu smo“, kaže Đorđevski.

Naš sagovornik sumnja da će i Han doći „praznih ruku“, i ubeđen je da će sigurno nešto isporučiti, što će odrediti šta će se u narednim danima dešavati u Makedoniji.

On se plaši i da bi protesti građana koji su protiv „tiranske platforme“, a koji su najavljeni za večeras, mogli da eskaliraju. A održavaju se baš u vreme kad bi Gruevski i Han trebalo da razgovaraju, što bi, smatra naš sagovornik, bilo „veoma nezgodno“.

Bivši bugarski predsednik Rosen Plevnelijev - Sputnik Srbija
Makedonija može postati članica EU, ali bez „makedonizma“

Gruevski je, govoreći za makedonsku televiziju, o svom dokumentu rekao da očekuje da tekst bude gotov u toku naredne nedelje, kao i da će biti predat na razmatranje svim većim političkim partijama.

„Dokument će ponuditi način izlaska iz sadašnje krize. On nikoga ne favorizuje, nikakvu političku partiju, ni etničku zajednicu. Njegovim prihvatanjem od strane političkih partija treba da se izađe iz političke krize, a da se pritom zadrži unitarnost i da ne se ide ka uništavanju države koju su mukom dobili“, istakao je Gruevski.

Osvrćući se na to šta je prema mišljenju VMRO-DPMNE rešenje za izlaz iz krize, Gruevski je ponovio da su potrebni brzi prevremeni parlamentarni izbori koji bi se održali zajedno sa lokalnim izborima.

Gruevski je ocenio i da narod mora da odbrani državu tako što će sprečiti opozicioni SDSM da formira novu vladu sa albanskim partijama, sa kojim ima parlamentarnu većinu.

„Država je napadnuta, potrebno je da je narod odbrani. Jer, može da je nema ako bude ostavljena ostvarivanju plana lidera opozicije Zorana Zaeva i njegovih scenarista. Svi koji misle da ih sada ostave da naprave vladu, pa da posle reaguju kad dođe zakon o jezicima na dnevni red, možda im bude kasno“, rekao je Gruevski za provladinu televiziju Kanal 5.

Mapa - Sputnik Srbija
Makedonija najkorumpiranija, a gde je Srbija

Kako je istakao, kada SDSM i albanske partije naprave vladu „može da se krene u pranje mozga građana“ i da „narod postane amorfna masa, a ne narod sa nacionalnom svešću“.

„Upozoravam — može da dođe do toga da državu nemamo. VMRO ne može sam da odbrani državu, to može samo narod“, rekao je bivši makedonski premijer.

Na pitanje šta će se desiti ako ne bude poštovana volja naroda i da li može da se kontroliše masa koja danima protestuje na njegov poziv da sačuva unitarnost, Gruevski je rekao da njegova partija deluje samo prema zakonu i da niko ne može da predvidi šta će narod da napravi.

Gruevski je istakao da očekuje da komesar za proširenje Johanes Han, tokom posete Skoplju, osudi platformu dogovorenu u Tirani i da osudi mešanje druge države u unutrašnje poslove Makedonije.

Interesantno je da je prvi put neko iz država EU reagovao na dešavanja u Makedoniji. Tačnije, oglasio se mađarski premijer Viktor Orban, koji je posle sastanka sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim u Budimpešti rekao da Mađarska čvrsto stoji protiv „tiranske platforme“, napominjući da stabilnost Evropske unije nije moguća bez Makedonije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala