Poraz „holandskog Trampa“ na izborima?

© AP Photo / Phil NijhuisHolandija, izbori
Holandija, izbori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Liberalna partija premijera Holandije Marka Rutea osvojila je najviše mesta na danas održanim parlamentarnim izborima, dok je ekstremno desna partija Gerta Vildersa na drugom mestu, pokazuju ankete napravljene po izlasku sa birališta.
Holandski političar Gert Vilders drži zastavu Evropske unije. - Sputnik Srbija
Erdogan obara „holandskog Trampa“

Javni servis NOS naveo je da će Ruteova partija osvojiti 31 od 150 mesta u parlamentu, dok bi Vildersova stranka trebalo da ima 19 poslanika, javio je AFP.    

Više od polovine birača glasalo je a parlamentarnim izborima u Holandiji, saopštio je Institut za istraživanje javnog mnjenja Ipsos.

Do 18 časova je glasalo 55 odsto od 12,9 miliona upisanih birača, naveo je Ipsos i dodao da je na prošlim izborima 2012. do 18 časova glasalo 48 odsto, a 2006. godine 58 odsto birača.

Parlamentarni izbori u Holandiji smatraju se i važnom probom Evrope jer se održavaju u vreme rastućeg populizma na kojima je učestvovalo 28 partija, odnosno 1.114 kandidata koji su se borili za 150 poslaničkih mesta.

Izbori u Holandiji prvi su u nizu od nekoliko izbora u evropskim državama ove godine koji bi mogli da odrede budućnost Evrope.

Smatraju se glavnim pokazateljem budućnosti populizma u Evropi, nakon što su Britanci glasali za izlazak iz EU, a Donald Tramp pobedio u SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala